Bibilica la ceaun cu salvie, telina si portocale rosii
PrinteazaBibilica la ceaun cu salvie, telina si portocale rosii din: bibilici, portocale roşii, radacina de telina, cimbru proaspăt, sare de mare Maldon, piper negru, ulei de măsline, usturoi, unt, frunze de salvie, vin alb sec aromat.
Ingrediente:
- 2 bibilici de 900-1 100 g fiecare
- 8 portocale roşii
- 1 rădăcina de telină
- 1 mână mică de cimbru proaspăt
- sare de mare Maldon şi piper negru proaspăt măcinat
- 1 lingură de ulei de măsline
- 6 căţei de usturoi întregi şi necurăţaţi
- 85 g unt
- 10 frunze de salvie
- 350 ml vin alb sec aromat
Mod de preparare:
Scoateţi excesul de grăsime din interiorul păsărilor. Spălafi-le bine în interior şi exterior şi uscaţi-le cu un şervet de hârtie. Frecaţi în interior cu puţină sare. Tăiaţi portocalele la ambele capete, aşezaţi-le pe un capăt şi decojiţi-le (se vede locul în care coaja se întâlneşte cu pulpa).
Tăiaţi fiecare portocală în cinci sau şase rondele. Curăţaţi ţelina până când daţi de miezul alb şi dens. Feliaţi-I fin. Puneţi totul într-un vas, împreună cu cimbrul, un praf de sare şi puţin piper şi amestecaţi. Umpleţi bibilicile cu acest amestec.
Trageţi pielea pentru a acoperi umplutura şi strângeţi/legaţi bine. Puneţi pe-foc un ceaun cu fundul gros. Turnaţi uleiul de măsline şi aşezaţi în el bibilicile, după ce le-aţi frecat cu sare de mare Maldon şi piper.
Acoperiţi cu un capac până când păsările devin aurii pe toate părţile, apoi adăugaţi usturoiul, untul şi salvia şi mai lăsaţi-le pe foc 4 minute, până se rumenesc. Adăugaţi din când în când vin, pentru ca fundul ceaunului să nu se usuce.
Puneţi friptura pentru 45 de minute în cuptorul încins la 225°C/treapta 7 la cel pe gaz. Verificaţi la fiecare 15 minute şi stropiţi-o cu vin când e necesar. Bibilicile vor fi coapte şi semiînăbuşite.
Când sunt gata, scoateţi-le din cuptor şi aşezafi-le cu capul în jos pe o farfurie, cel puţin 5 minute, pentru ca sucurile să pătrundă din nou în piepţi. Intre timp, preparaţi sosul.
Pentru sos scoateţi toată grăsimea din ceaun şi puneţi-l la foc mic. Pe fundul lui se vor afla căţeii de usturoi întregi, dulci şi moi şi nişte resturi delicioase. Când se încinge bine, scoateţi umplutura din bibilici şi punefi-oîn ceaun împreună cu un pahar de vin.
In timp ce vinul fierbe, răzuiţi resturile de pe fundul ceaunului şi amestecaţi. După ce totul s-a încorporat, lăsaţi să fiarbă la foc mic. Cu o lingură, zdrobiţi căţeii de usturoi (aruncaţi cojile); astfel îi veţi îngroşa uşor sosul şi-i veţi conferi şi o aromă deosebită.
Turnaţi şi zeama scursă din păsările puse deoparte, fierbeţi la foc mic şi asezonaţi după gust. Serviţi bibilica cu cartofi copţi şi orice fel de legume verzi gătite simplu — spanac, varză creaţă, varză chinezească sau broccoli.
Bibilica la ceaun cu salvie, telina si portocale rosii
Pofta buna!