Biriani
PrinteazaO reteta de biriani din: carne, orez, ceapa, cartofi, iaurt, lime, usturoi, cardamom, cuisoare, scortisoara, seminte de chimen, pasta de tomate, boabe de piper, ulei de floarea soarelui si ghimbir.
- 500 g carne (pulpă de berbec, o bucată de carne macră de vită, capră sau pui)
- 300 g orez
- 4 cepe
- 5 cartofi
- 300 g iaurt
- 2 lime
- 1 căpăţână mică de usturoi
- 4 păstăi de cardamom
- 4 cuişoare
- 2 batoane mici de scorţişoară
- 1 lingură seminţe de chimen
- 100 g pastă de tomate
- 1 linguriţă coriandru uscat
- 10 boabe piper negru
- ulei de floarea-soarelui pentru prăjit
- 1 bucată ghimbir proaspăt (circa 50 g)
Mod de preparare:
Toacă mărunt 3 cepe. Zdrobeşte usturoiul şi ghimbirul curăţate, adaugă ceapa şi freacă-le până când ajung o pastă. Adaugă iaurtul şi zeama de lime. Fierbe-le, la foc mic, amestecând din când în când.
Intre timp, râşneşte toate mirodeniile. Taie 1 ceapă julien şi prăjeşte-o în 4 linguri de ulei încins, împreună cu mirodeniile, până când devine crocantă, apoi scoate-o pe prosoape absorbante.
Curăţă cartofii, taie-i felii şi prăjeşte-i în acelaşi ulei până când devin aurii. Mai adaugă ulei dacă este nevoie. Scoate-i şi pune-i într-un vas separat de cel în care ai pus ceapa.
Pune carnea tăiată bucăţele în compoziţia de iaurt, apoi adaugă pasta de tomate şi fierbe totul, la foc mic, până când carnea se înmoaie, iar sosul se îngroaşă şi devine cremos. Adaugă puţină apă înainte ca bucăţile de carne să fiarbă. Mai lasă 10 minute.
Intre timp, fierbe orezul în apă clocotită cu 1 linguriţă de sare. Aşază un strat gros de orez pe fundul unui vas ceramic termorezistent cu pereţii înalţi.
Pune carnea cu sos şi acoperă cu un alt strat de orez. Adaugă ceapa prăjită (păstrează puţină pentru decor) şi acoperă totul cu cartofi, încălzeşte uleiul rămas de la prăjit şi toarnă-l peste biriani. Dă preparatul 10 minute la cuptor şi serveşte-1 cald, decorat cu ceapă prăjită.
Biriani
Pofta buna!