Blanchete de vitel
PrinteazaBlanchete de vitel
- 1 kg carne
- 2 linguri unt
- 1 ceapă
- 1 litru zeamă de carne
- 2 cartofi
- 10 morcovi
- 10 teline, 10 bucăti arpagic
- 5-10 ciuperci
- 2- 2/5 linguri făină
- 1-2 linguri lapte sau smîntînă
- l/2 lămaie
- pătrunjel (verde)
- sare
- piper
Mod de preparare:
Alegem spată sau pulpă de viţel, tăiem carnea în bucăţi de 50—60 g. O spălăm şi o punem într-o cratiţă cu unt fierbinte. Adăugăm ceapă tocştă mărunt, sare, piper şi amestecăm cu o lingură. Cand compoziţia începe să clocotească, iar carnea capătă o aromă plăcută, turnăm zeama de carne fără zarzavat, amestecăm, acoperim şi lăsăm să fiarbă.
Pregătim cartofi fierţi, mici sau făcuţi rotunzi cu forma, morcovi (acelaşi procedeu) sau carote rotunde ; de asemenea sfere mici de ţelină, arpagic mărunt, ciuperci mici. Legumele fierte le scoatem în strecurătoare.
Cand carnea este gata, răsturnăm peste ea legumele cu zeama lor, lăsand să clocotească, apoi tragem cratiţa la o parte.
In altă cratiţă punem unt, făină şi, amestecînd cu telul, turnăm zeama de carne strecurată. Dacă sosul este prea gros, adăugăm smantană sau lapte şi puţină zeamă de carne. Turnăm peste carne şi legume, scuturand cratiţa. Mancarea nu trebuie să mai fiarbă, ci numai să stea fierbinte.
Presărăm puţin pătrunjel tocat şi servim în farfurie, aşezand bucăţile de carne de jur împrejur, iar la mijloc legumele. Apoi turnăm sosul amestecat cu smantană şi zeamă de lămaie.
Pofta buna!