Blinele
PrinteazaBlinele din: faina de hrisca, faina de grau, oua, unt, smantana, frisca, lapte, drojdie, zahar, sare.
Ingrediente:
- 600 g făină de hrişcă
- 300 g făină de grîu
- 5 ouă
- 100 g unt
- 200 g smîntînă
- 500 g frişcă
- 1 l lapte
- 20 g drojdie
- 1 lingură zahăr
- 1 lingurită sare
Mod de preparare:
Fierbem laptele şi îl lăsăm să se răcească. Intr-o ceaşcă muiem drojdia cu cîteva linguriţe din laptele călduţ şi o turnăm în restul de lapte.
Răsturnăm toată făina de hrişcă (proaspătă) într-un vas larg, o amestecăm cu laptele în care am desfăcut drojdia.
Batem bine cu lopătica sau cu o lingură de lemn şi lăsăm să crească la loc cald cam o oră, ca plămădeala.
Cînd aluatul a crescut bine, turnăm în el toată smîntîna, gălbenuşurile frecate cu unt şi punem apoi toată făina de grîu.
Sărăm, presărăm zahăr şi batem totul cu o lopăţică sau cu o lingură de lemn, ca să nu rămînă cocoloaşe, pînă cînd aluatul se ia uşor de pe lopăţică. Pe urmă îl lăsăm să crească timp de 1/2 oră.
După aceea batem într-o cratiţă frişca, iar în alta albuşurile. Apoi le amestecăm punînd albuşurile în frişcă.
Turnăm în aluat, îl amestecăm cu băgare de seamă de sus în jos şi îl lăsăm să stea pe masă încă 10-15 minute.
Incingem unt topit într-o tigaie de tuci sau de aramă, turnăm o lingură de masă din aluatul preparat şi lăsăm să se coacă pe o parte.
Cînd foaia se rumeneşte uşor şi se desprinde de pe tigaie, o stropim pe deasupra cu unt, o întoarcem atent cu două cuţite pe cealaltă parte şi o coacem în acelaşi fel.
Foile de blinele se umplu cu icre, smîntînă, unt, brînză de vacă, peşte.
Proporţiile indicate în această reţetă sînt pentru 6-7 persoane.
Pofta buna!
Incoming search terms:
- alade receta
- receta alade
Nu prea inteleg reteta asta.