Boeuf Bourguignon cu patrunjel proaspat

Printeaza

Boeuf Bourguignon cu patrunjel proaspat din: bacon, ulei de masline, carne de vita, morcov, ceapa, piper, faina,  vin rosu, zeama de vita, pasta de tomate, usturoi, frunza de dafin, ciuperci, patrunjel.

Reteta Boeuf Bourguignon cu patrunjel proaspat

Ingrediente:

  • 100 g bacon
  • o lingură ulei de măsline sau floarea-soarelui
  • 1.350 g carne de vită macră, tăiată cubuleţe
  • un morcov tocat mărunt
  • o ceapă tocată fin
  • un vârf de linguriţă cu piper
  • două linguri de făină
  • 3 ceşti de vin roşu
  • 3 ceşti de zeamă de vită
  • o lingură de pastă de tomate
  • doi căţei de usturoi zdrobiţi
  • o frunză de dafin
  • şoriciul de la bacon
  • 8-10 cepe mici albe fierte în zeamă de carne
  • 450 g ciuperci proaspete tăiate sferturi sotate în unt
  • pătrunjel

 

Mod de preparare:

Dă de o parte şoriciul de pe bacon şi taie-l feliuţe. Pune feliuţele de şorici şi feliile de bacon la fiert pen­tru 10 minute, într-un litru şi jumătate de apă. Scurge apa şi lasă la uscat.

Preîncălzeşte cuptorul la 230 de grade Celsius. Sotează baconul în ulei la foc moderat timp de 2-3 minute până devine uşor maroniu. Pune-1 deoparte pe farfurie.

Dă cratiţa deoparte, apoi reîncălzeşte-o pe foc până ce uleiul începe să sfârâie înainte de a găti carnea de vită.

Usucă vita în şerveţele de hârtie; nu va deveni maronie dacă este zemoasă.

Sotează câteva bucăţi pe rând în uleiul în care ai gătit baconul până se prăjeşte pe toate părţile.

Pune bucăţile de vită peste bacon. în acelaşi ulei căleşte legumele tăiate.

Inlătură din grăsimea acumu­lată, pune din nou carnea de vită şi baconul în tavă, împreună cu sarea şi piperul.

Apoi presară făina şi amestecă pentru a acoperi uşor carnea de vită.

Pune tigaia neacoperită pe grătarul din mijlocul cuptorului preîncălzit timp de patru minute.

Amestecă bucăţile de carne şi mai lasă încă patru minute (acest proces va transforma făina într-o crustă fină).

Dă tava deoparte şi dă focul la cuptor la 160 de grade.

Amestecă vinul şi suficientă zeamă de carne de vită pen­tru a acoperi puţin carnea.

Adaugă pasta de tomate, usturoiul, ierburile şi şoriciul. Fierbe-le pe aragaz, apoi aco­peră tava şi pune-o pe grătarul de jos de la cuptor. Ajustează focul în aşa fel încât lichidul să clocotească timp de 3-4 ore

. Carnea este gata când poate fi ruptă cu furculiţa.

Cât timp se găteşte carnea prepară ceapa şi ciupercile.

Ceapa trebuie fiartă în zeamă de carne, iar ciupercile sotate în unt.

Când carnea e moale strecoară conţinutul tăvii deasupra unei tigăi. Spală tava şi pune din nou carnea şi baconul în ea.

Presară ceapa şi baconul peste carne, înlătură grăsimea din sos.

Pune pe foc 1-2 minute, înlăturând orice grăsime rămasă. Ar trebui să rămână două ceşti şi jumătate de sos gros.

Dacă e prea subţire fierbe-l până se îngroaşă. Dacă e prea gros mai adaugă zeamă de carne.

Pune totul pe aragaz timp de 2-3 minute, amestecând din când în când. Serveşte cu pătrunjel proaspăt tocat.

 

 

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.