Bors de gaina cu ciuperci, taitei de casa si smantana
PrinteazaBors de gaina cu ciuperci, taitei de casa si smantana din: apa, gaina, ciuperci, morcov, patrunjel, ceapa, unt, bors acru, sare, piper, foid e dafin, verdeata, smantana, faina, oua si sare.
- 6 pahare apă
- ½ găină sau o gaina mai mica
- 400 g ciuperci proaspete
- 1 morcov
- ½ rădăcină pătrunjel
- 1 ceapă
- 2 linguri de unt
- 2 pahare de borş acru sau un pic de sare de lămîie
- sare
- piper negru măcinat
- foi de dafin
- 2 linguri verdeaţă tăiată
- ½ pahar smîntînă
Pentru tăieţei:
- 1 pahar făină de grâu
- 2 ouă
- ½ pahar apă
- sare
Mod de preparare:
Găina se pune în apă rece şi se fierbe pînă este gata, îndepărtîndu-se spuma şi grăsimea. Cu o jumătate de oră înainte de a fi gata, în bulion se pun sarea şi legumele (tăiate de-a lungul şi rumenite puţin în tigaie fără ulei). Găina fiartă se scoate şi se taie bucăţi, bulionul se strecoară.
Morcovul şi pătrunjelul se taie fidea, apoi se prăjesc puţin la foc încet. Tăieţeii şi ciupercile se fierb separat. Ciupercile se taie fidea şi se prăjesc în unt. Bulionul de ciuperci se toarnă în zeama clocotindă, se adaugă legumele prăjite, se mai fierbe 10-15 minute. Apoi se adaugă ciupercile prăjite, tăieţeii şi se fierbe pînă este gata.
Borşul acru fiert sau sarea de lămîie dizolvată se adaugă la sfîrşit. Se condimentează cu sare, piper, foi de dafin, cimbru.
Taitei: Făina se amestecă cu ouăle şi sarea dizolvată în apă. Se frământă un aluat tare, se acoperă cu un şerveţel de pînză pentru 20-30 minute, ca să se întindă mai bine. Pe masa presărată cu faină se întind câteva foi subţiri, se lasă să se usuce timp de 10-20 minute.
Se taie fîşii cu lăţimea de 4-5 cm, care, la rândul lor, se taie de-a latul în şuviţe subţiri. Se pune în farfurii carnea de găină, se toarnă supa, se adaugă smîntînă, verdeaţă şi se serveşte. Se serveste cu un ardei iute.
Bors de gaina cu ciuperci, taitei de casa si smantana
Pofta buna!
Borsul de gaina cu ciuperci trebuie neaparat sa-l incerc