Bors de gaina cu stevie si ou
PrinteazaBors de gaina cu stevie si ou din: gaina, smantana, ou, ceapa, morcovi, pastarnac, bors, leustean, tarhon, lamaie, stevie, loboda, cimbru si ulei de masline.
- 1 gaina
- 1 cana smantana dulce
- 5 ou
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 1 pastarnac
- 1 l bors
- 1 legatura leustean
- 3 linguri de tarhon
- 1 lamaie
- stevie
- loboda
- cimbru
- ulei de masline
Mod de preparare:
Fierbe găina întreagă (bine curăţată în prealabil,spălată,frecată cu sare marină, ulei de măsline, cimbru, sucul şi coaja unei lămâi şi ţinută minimum 3 ore în frigider) timp de minimum 4 ore, într-o oală încăpătoare, cu 6 litri de apă (zeama va scădea mult), fără capac, la foc mic.
Ia spuma ori de câte ori se formează şi adaugă imediat după aceea câteva linguri cu apă rece. La o oră de la primul clocot, adaugă două cepe întregi în coajă, bine spălate, cu capătul inferior retezat, doi morcovi întregi, un păstâmac şi cinci crengi de cimbru.
Când găina e bine fiartă, strecoară zeama, dezosează găina, stoarce cepele (miezul fiert şi dulce va ieşi prin „capacul” pe care l-ai format, retezând capătul inferior), aruncă coaja şi pune-le înapoi în oală împreună cu celelalte legume fierte.
Adaugă un litru de borş fiert separat, o legătură de leuştean tocat, o mână de frunze de ştevie tocate nu foarte fin, o mână de frunze de lobodă, trei linguri de frunze întregi de tarhon sau o lingură de tarhon uscat, sare şi piper după gust. Pune oala pe plită, la foc mare.
La primul clocot, adaugă o cană cu smântână dulce (nefermentată) şi cinci ouă bătute, în fir subţire, amestecând furculiţa pentru a obţine „zdrenţe de ou”. Ia apoi imediat oala de pe foc. Serveşte cu mămăligă şi ardei iute.
Bors de gaina cu stevie si ou
Pofta buna!
Imi place borsuld e gaina
Da, da, foarte bun borsul de gaina.