Bors de linte
PrinteazaBors de linte din: linte, ceapa, ardei, rosii, morcovi, ulei, bors, leustean, patrunjel, marar, sare.
Lintea este o sursă foarte bună de proteine vegetale. Aproximativ 25-30% din conținutul de calorii al linte este reprezentat de proteine. Acest lucru o face o alegere excelentă pentru vegetarieni și vegani, care pot obține astfel proteine esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor.
Lintea conține fibre solubile și insolubile, contribuind la menținerea sănătății sistemului digestiv. Fibrele ajută la reglarea tranzitului intestinal, previn constipația și reduc riscul de afecțiuni digestive, precum boala diverticulară.
Fibrele din linte contribuie la gestionarea nivelului de zahăr din sânge, fiind utilă în prevenirea și controlul diabetului de tip 2. Aceasta poate ajuta la menținerea unui nivel constant al zahărului din sânge și la reducerea absorbției de glucoză.
Consumul de linte poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL) din sânge, deoarece fibrele solubile formează un gel care împiedică absorbția colesterolului în sânge.
Datorită conținutului de fibre, potasiu și antioxidanți, lintea poate susține sănătatea cardiovasculară. Aceasta poate contribui la scăderea tensiunii arteriale, la reducerea inflamației și la prevenirea bolilor de inimă.
- 300 g linte
- 2 cepe
- 2 ardei graşi sau gogoşari
- 2 morcovi
- 50 g ulei
- 4-5 roşii sau 3-4 linguri pastă de tomate
- 1 litru borş
- 1 legătură leuştean
- 1 legătură pătrunjel
- 1/2 legătură mărar
- sare
Mod de preparare:
Se alege lintea, se spală şi se pune la fiert. Când dă prima dată în fiert, se schimbă apa, se adaugă ceapa, ardeii, morcovii şi roşiile (pasta de tomate).
După ce au fiert lintea şi legumele, se adaugă uleiul, sarea, borşul, după gust, verdeaţa şi se lasă să dea un clocot.
Pofta buna!