Bors moldovenesc de gaina
PrinteazaBors moldovenesc de gaina
Ingrediente:
- 1 kg carne de găină
- 2 morcovi
- 2 cepe mai mari
- 1 rădăcină păstârnac
- 1/2 rădăcină ţelină
- 2-3 roşii din bulion
- sare după gust
- piper
- verdeţuri, leuştean verde (sau uscat)
- 1 l borş
Pentru tăieţei de casă:
- 1 ou şi făină cât cuprinde
- un praf de sare
Mod de preparare:
Carnea de găină, porţionată şi spălată bine, se pune la fiert într-o oală cu apă rece (2 l) şi sare (fără zarzavat). Intre timp se spală zarzavatul, se curăţă şi ceapa, apoi se taie ceapa mărunt, zarzavaturile cubuleţe, roşiile se curăţă de pieliţe şi se taie mărunt.
Când începe sa fierbe, carnea se spumuieşte (întâi se lasă carnea să fiarbă la foc tare, pentru a ieşi spuma, apoi la foc domol). Când este iartă se adaugă ceapa şi zarzavaturile, sarea, piperul, roşiile.
Se lasă să fiarbă 10-15 minute, Separat, se pune la fiert puţină sare, ceapă tăiată mărunt şi leuştean după gust. Când zarzavatul este fiert se amestecă borşul cu supa de carne şi se adaugă tăieţei de casă, verdeaţă (pătrunjel, mărar tocate).
Tăieţei: Se sparge oul pe o planşetă unde a fost aşezată făina cu praful de sare şi se face o cocă compactă care se întinde cu sucitorul într-o foaie subţire. Aceasta se întinde, se presară făină, apoi se rulează şi se taie în fâşii subţiri.
Bors moldovenesc de gaina
Pofta buna!