Bors moldovenesc cu fasole – Reteta Gustoasa
PrinteazaBors moldovenesc cu fasole din: ceapa, ciuperci, fasole, ardei, bors, verdeata, sare.
- 300 g ciuperci
- 200 g fasole cu bob mic
- 2 cepe
- un morcov
- o rădăcină păstârnac
- o rădăcină pătrunjel
- o felie dintr-o rădăcină de ţelină
- un ardei gras
- 500 ml borş
- verdeaţă, după gust
- sare
Mod de preparare:
Fasolea spălată bine se pune la fiert în apă rece.
Când începe să se înmoaie, se adaugă ceapa, morcovul, ardeiul gras şi rădăcinoasele tăiate cuburi.
Se continuă fierberea, timp în care se clocoteşte separat borşul.
Când fasolea şi legumele sunt fierte, se adaugă ciupercile şi borşul, se mai lasă un clocot, se stinge focul şi se pune verdeaţa.
Se potriveşte de sare după 10 minute.
Iată cum să pregătiți borsul moldovenesc cu fasole:
Bors moldovenesc cu fasole
Acest fel de mâncare reprezintă o combinație între buchetul de legume și aroma specifică a borsului cu adăugarea de fasole pentru a crea o masă reconfortantă și hrănitoare.
Ingrediente:
- 1 cană de fasole uscată (poate fi fasole albă sau fasole roșie)
- 1 ceapă mare, tocată mărunt
- 2 morcovi, tăiați cubulețe
- 2 cartofi mari, tăiați cubulețe
- 2 linguri de ulei vegetal
- 2-3 căței de usturoi, mărunțiți
- 2 linguri de roșii tocate sau pastă de roșii
- 1/2 cană de sfeclă roșie rasă (opțional, pentru culoare)
- 2-3 foi de dafin
- 1 legătură de pătrunjel sau mărar proaspăt, tocat
- 2 litri de apă
- Sare și piper, după gust
- Oțet și smântână pentru servit
Mod de preparare:
Spălați fasolea și înmuiați-o în apă rece peste noapte sau pentru cel puțin 6 ore.
După înmuiere, scurgeți fasolea și clătiți-o bine în apă curată.
Într-o oală mare, încălziți uleiul și căliți ceapa până devine ușor translucidă.
Adăugați morcovii și cartofii tăiați cubulețe și căliți-le împreună cu ceapa timp de câteva minute.
Adăugați usturoiul și roșiile tocate sau pasta de roșii și amestecați bine.
Turnați apa în oală și adăugați fasolea, foiile de dafin și sfecla roșie rasă (dacă o utilizați). Amestecați totul și lăsați la fiert la foc mediu.
Reduți focul și lasați totul să fiarbă până când fasolea și legumele devin moi (aproximativ 1-2 ore, depinde de tipul de fasole).
În timpul fierberii, adăugați sare și piper după gust.
Când borsul este gata, îndepărtați foiile de dafin și adăugați pătrunjelul sau mărarul tocat.
Serviți borsul moldovenesc cu fasole cu oțet și smântână, după gust. De obicei, se adaugă o lingură de oțet și o lingură de smântână în fiecare castron înainte de a-l consuma.
Acest bors moldovenesc cu fasole este o mâncare tradițională savuroasă, care poate fi servită ca o masă principală sau ca o supă consistentă.
Este bogat în proteine, fibre și vitamine, făcându-l o opțiune hrănitoare și sănătoasă.
Pofta buna!