Bors de perisoare din carne de porc
PrinteazaBors de perisoare din carne de porc din: carne macra, oase, zarzavat, ceapa, smantana, oua, orez, bors, rosii, leustean, sare, piper.
- 300 g carne macră
- oase pentru zeamă
- 300 g zarzavat de supă
- 2 cepe
- 100 g smântână
- 2 ouă
- 60 g orez
- 1 l borş, sau zeamă de varză
- roşii sau bulion
- leuştean
- sare şi piper după preferinţă
Mod de preparare:
Oasele se spală, se taie şi se pun la fiert cu puţină sare.
După ce au dat în fiert, se micşorează focul, se îndepărtează spuma, şi se lasă să fiarbă încet, cu capacul pus într-o parte.
După circa o oră, se adaugă zarzavatul tocat, o ceapă tocată şi se continuă fierberea 30-40 minute.
Se scot oasele şi se pune borşul. Acesta trebuie fiert separat şi strecurat. Dacă se foloseşte zeamă de varză, se fierbe separat şi se spumuieşte.
Intre timp carnea se dă de două ori prin maşina de tocat (a doua oară se împreună cu o ceapă tăiată felii).
In carnea tocată se adaugă, după gust, sare, piper, verdeaţă tăiată foarte mărunt, 1-2 albuşuri de ou, orezul ales, spălat şi bine opărit. (Se lasă 2-3 minute în apă clocotită şi apoi se scurge, se clătiteşte din nou cu apă rece şi se scurge.)
Se amestecă bine, după care, cu mâna umedă, se fac perişoare rotunde care se introduc în borşul aflat în clocot şi se lasă să fiarbă la foc domol.
La final se adaugă leuşteanul. După gust, se poate drege cu smântână şi cu gălbenuşurile rămase de la pregătirea perişoarelor.
Dacă nu, atunci smântână se serveşte la masă, separat.
Pofta buna!