Bors de Peste Afumat

Printeaza

Bors de Peste Afumat – un preparat traditional romanesc, plin de arome intense si beneficii pentru sanatate. Descopera cum poti prepara un bors de peste afumat delicios si hranitor, perfect pentru orice ocazie.

 

Ingrediente:

  • 500 g peste afumat (crap, macrou, somon): Pestele afumat adauga o aroma intensa si un gust distinctiv borsului.
  • 2 morcovi: Morcovii adauga dulceata naturala si sunt bogati in beta-caroten, benefic pentru sanatatea ochilor.
  • 1 pastarnac: Pastarnacul contribuie cu o aroma usor dulce si este o sursa buna de fibre si vitamine.
  • 1 telina mica (radacina): Telina adauga aroma si textura, fiind bogata in antioxidanti si vitamine.
  • 1 ardei gras: Ardeiul gras ofera culoare si este bogat in vitamina C.
  • 2 cepe: Ceapa adauga savoare si contine compusi care ajuta la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare.
  • 2 cartofi: Cartofii adauga consistenta borsului si sunt o sursa buna de carbohidrati complecsi.
  • 200 ml bors de tarate: Borsul de tarate adauga aciditate si un gust autentic traditional.
  • 2 linguri pasta de tomate: Pasta de tomate adauga profunzime si culoare borsului.
  • 1 legatura leustean proaspat: Leusteanul ofera o aroma inconfundabila si este bogat in antioxidanti.
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui: Uleiul de floarea-soarelui este necesar pentru calirea legumelor.
  • Sare si piper dupa gust: Condimentele esentiale pentru a intensifica aromele.
  • 2 litri apa: Apa este baza lichida a borsului.

 

Mod de preparare:

Curata si taie morcovii, pastarnacul, telina, ardeiul gras si cepele in cuburi mici. Curata si taie cartofii in cuburi medii.

Intr-o oala mare, incinge uleiul de floarea-soarelui. Adauga ceapa si soteaza pana devine translucida, aproximativ 3-4 minute.

Adauga morcovii, pastarnacul, telina si ardeiul gras. Continua sa sotezi timp de 5-7 minute, pana cand legumele incep sa se inmoaie.

Adauga apa in oala si adu-o la punctul de fierbere. Redu focul si lasa legumele sa fiarba la foc mic timp de 15-20 de minute, pana cand sunt aproape fierte.

Adauga cartofii si continua sa fierbi pentru inca 10 minute.

Adauga pasta de tomate si amesteca bine pentru a se dizolva uniform in supa.

Toarna borsul de tarate si continua sa fierbi borsul la foc mic pentru 10 minute. Ajusteaza gustul cu sare si piper dupa preferinte.

Taie pestele afumat in bucati potrivite si adauga-l in oala. Lasa borsul sa mai fiarba pentru 5-7 minute, astfel incat aromele sa se imbine perfect.

Adauga leusteanul proaspat tocat si amesteca bine. Lasa borsul sa se odihneasca cateva minute inainte de a-l servi, pentru ca aromele sa se imbine.

Serveste borsul de peste afumat fierbinte, alaturi de paine proaspata sau mamaliga. Poti adauga smantana pentru un gust si mai bogat.

  • Pregatire: 20 minute
  • Gatit: 40 minute
  • Total: 1 ora

Valori nutritionale (per portie de 300 ml):

  • Calorii: 150 kcal
  • Proteine: 12 g
  • Carbohidrati: 15 g
  • Grasimi: 5 g
  • Fibre: 3 g

 

Poti ajusta cantitatea de bors de tarate in functie de preferinta ta pentru aciditate. Pentru un gust si mai bogat, poti adauga si alte tipuri de peste afumat.

Daca doresti un bors mai consistent, poti adauga mai multe legume sau orez.

Aceasta reteta de bors de peste afumat este perfecta pentru a aduce un gust autentic si sanatos pe masa ta.

 

 

 

Savurati!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.