Bors de peste cu legume si leustean
PrinteazaBors de peste cu legume si leustean din: peşte mărunt (oblete, babuşcă, plătică, biban), peşte mare (crap, caras mare, şalău, somn, ştiucă), morcovi, roşii bine coapte, cartofi, ceapa, ardei graşi verzi, legături de pătrunjel, legături de leuştean, sare, piper, borş de casă, ardei iuţi, usturoi.
- 4 kg peşte mărunt (oblete, babuşcă, plătică, biban)
- 4 kg peşte mare (crap, caras mare, şalău, somn, ştiucă)
- 1 kg morcovi
- 1 kg roşii bine coapte
- 1 kg cartofi
- 6 cepe
- 4 ardei graşi verzi
- 4 legături de pătrunjel
- 4 legături de leuştean
- sare
- piper
- 3 litri de borş de casă
- ardei iuţi
- 6 căpăţîni de usturoi
Mod de preparare:
Se pun, întai, la fiert legumele, lăsand cartofii spre sfarşit, după un prim clocot, cand se pune şi peştele mărunt. Se strecoară zeama astfel obţinută şi, în ea, se pune la fiert peştele mai mare.
După trei-patru clocote, se adaugă borşul, potrivind şi de sare, şi piper. Se mai lasă pe foc preţ de două-trei clocote, apoi se serveşte separat zeama cu leuştean proaspăt tocat, bucăţile de peşte mare fiind puse separat pe un platou.
La peşte, sunt obligatorii ardeii iuţi, mujdeiul de usturoi frecat: cu coada de lemn a cuţitului pană cand atinge consistenţa unei maioneze picante(sarmuzac) şi, deloc în ultimul rand, o mămăligă mare cat roata carului.
Pofta buna!