Bors rosu de peste cu leustean
PrinteazaBors rosu de peste cu leustean din: peşte (crap, somn, ştiucă sau peşte de mare), morcov, patrunjel, telina, ceapă, ardei graşi, roşii, borş (zeamă de lămâie, de varză, oţet), leustean, untdelemn, sare.
- 1 kg peşte (crap, somn, ştiucă sau peşte de mare)
- morcov
- pătrunjel
- ţelină
- 1 ceapă mare
- 1-2 ardei graşi
- 2 roşii de mărime mijlocie
- borş, sau zeamă de lămâie, de varză, sau oţet
- leuştean
- untdelemn
- sare
Mod de preparare:
Peştele curăţat de solzi, intestine, branhii (dacă este crap, trebuie să i se scoată osul amar), se taie în bucăţi potrivit de mari (4-5 cm). Apoi, zarzavatul (morcov, pătrunjel, ţelină) se rade pe răzătoarea cu găuri mari. Ceapa se toacă mărunt.
Zarzavatul şi ceapa se călesc cu 2-3 linguri de ulei, adăugând şi ardeii graşi tăiaţi felii subţiri. Se stinge cu 1,5 1 apă fierbinte şi se fierbe până când zarzavatul este destul de moale. Se adaugă apoi roşiile tăiate felii.
Ciorba se acreşte cu borş, cu zeamă de varză, otet sau zeamă de lămâie. Dacă ciorba este prea deasă, se mai pune apă.
Borşul şi sarea se adaugă înainte de a pune pestele.
Când ciorba clocoteşte, se pun bucăţile şi capul peştelui. Se fierb pe foc mic circa 20 de minute, până ce intră uşor furculiţa în nu trebuie să se sfărâme carnea.
Se adaugă leuştean pentru aromă şi pătrunjel verde tocat (după gust).
Bors rosu de peste cu leustean
Pofta buna!
E foarte bun borsul