Bors rusesc cu varza si sfecla
PrinteazaBors rusesc cu varza si sfecla
- 1 kg carne
- 1 os cu sită
- 1 os cu măduvă
- 1,5 1 apă
- 2 ceşti borş
- 125 g slănină
- 250 g zarzavat de supă
- 250 g varză
- 250 g sfeclă
- 1 ceapă
- 5 cartofi
- 5 linguri fasole (sau bob)
- 5-10 roşii
- 2 linguri făină
- 150 g unt
- 5 linguri smîntină
- sare
- oţet
- verdeaţă
Pentru dres :
- 2 gălbenuşuri
- 100 g smintînă
Mod de preparare:
Spălăm carnea, o tăiem în 5 bucăţi şi o punem să fiarbă cu apă, împreună cu oasele.
In acest timp pregătim zarzavatul : dăm morcovul pe razătoare sau îl tăiem ca tăiţeii. De asemenea jumătate din sfeclă. Pătrunjelul îl tăiem cu cuţitul. Crestăm ceapa şi punem zarzavatul în oala cu carne. Cînd carnea şi zarzavatul sînt gata, tăiem varza în bucăţi late şi le punem în zeama de carne. Pe urmă curăţăm cartofii şi îi punem întregi în zeama de carne să fiarbă.
Radem restul de sfeclă pe o râzătoare deasă, turnăm peste ea oţet şi sare, amestecînd cu lingura. Dacă slecla nu s-a înroşit bine, mai adăugăm puţin oţet. Lăsăm să stea 5-10 minute, apoi turnăm peste ea apă caldă, nu borş ; altfel îşi pierde culoarea. Ţinem sfecla rasă, cu zeama ei, la un loc călduţ, 2 ore înainte de masă.
Luăm 1/3 din cantitatea de roşii şi le tăiem felii frumoase. Infierbîntăm într-o tigaie smălţuită unt mai mult şi prăjim feliile de roşii. Cînd scad, le dăm la o parte. Fierbem restul de roşii în zeama lor cu puţină sare. Dacă zarzavatul din zeamă este gata, adăugăm roşiile fierte şi trecute prin strecurătoare, precum şi borşul.
Cu 1/2 oră înainte de masă, punem în borş feliile de roşii prăjite în unt, iar cu 10 minute înainte de masă, adăugăm bob sau fasole, fierte separat. Dregem borşul cu slănină de porc prăjită, cu gălbenuşuri şi cu smîntînă.
Inainte de a servi borşul, îi dăm faţă strecurînd sfecla rasă, preparată cu oţet şi sare. Servim la borş garnituri de aluat
Pofta buna!
Imi place la nebunie borsul cu sfecla.