Branza Mont d’Or
PrinteazaBranza Mont d’Or
Fiind cea mai bună brânză din familia celor denumite generic Vacherin, Mont d’Or este fabricată în valea Joux, din vestul Elveţiei. Este o brânză moale, nedegresatâ, produsă în mod tradiţional din lapte de vaci hrănite cu ultima recoltă de fân a sezonului.
Ca atare, Mont d’Or a fost dintotdeauna o specialitate servită de Crăciun.
Brânza este înfăşurată în fâşii de scoarţă de molid şi lăsată la maturat în jur de trei luni, apoi împachetată în cutii uşoare de lemn. A devenit o tradiţie ca brânza să fie mâncată direct din aceste cutii. Coaja zbârcită, de culoare maronie trebuie îndepărtată cu grijă, iar brânza foarte cremoasâ este mâncată cu lingura. Centrul moale, semilichid are un gust specific de răşină, preluat de la scoarţa de molid.
Brânza Vacherin Mont d’Or poate fi servită ca atare sau poate fi coaptă, devenind una dintre cele mai senzaţionale mâncăruri din brânză. în mod tradiţional, se toarnă un pahar de vin (preferabil elveţian) alb sec peste suprafaţa înţepată în prealabil cu furculiţa, apoi se coace în folie aproximativ 25 de minute, într-un cuptor cu temperatură medie.