Branzeturi
PrinteazaAPPENZELLER – brânză elveţiană cu o istorie atestată de cel puţin 700 de ani, fabricată în cantonul Appenzell, la graniţa cu Austria. Este făcută din lapte de vacă şi maturată cel puţin trei luni într-o saramură în care sunt ţinute şi plante aromate.
Uneori în această saramură se pune vin sau cidru de mere, ceea ce face ca brânza să se (păstreze o perioadă mai lungă ide timp pentru că se formează o crustă mai tare aromată.
Brânza are culoarea galben-pai, cu găuri mici şi o crustă aurie cu miros puternic şi gust de nucă sau de fructe.
BRIE – este cel mai vechi, renumit şi sărbătorit sortiment de brânză franceză. Documentele arată că se fabrica încă de pe vremea lui Carol cel Mare, adică în sec. al Vlll-lea.
La servire, trebuie să fie însoţită întotdeauna de o şampanie de mare calitate. Brie este o brânză moale de vaci cu o crustă de mucegai alb. Acesta se închide la culoare dacă brânza se păstrează mai mult timp (sortimentul se numeşte Brie Noir – Brie negru) şi primeşte un gust mai iute.
BRANZA DE BURDUF – se obţine din lapte de oaie nepasteurizat. în unele zone maturarea se face în burduf natural, sau în coşuleţe realizate din coajă de brad opărită şi curăţată de răşini.
Gustul primit de la coaja de brad dă o aromă deosebită preparatelor la care se foloseşte.
Se găseşte mai ales în zonele montane, Făgăraş, Bucegi, Piatra Craiului.