Briose cu sos de cirese
PrinteazaBriose cu sos de cirese din: oua, ciocolata neagra, zahar pudra, unt, migdale, sare, smantana, frisca, unt, cirese, ghimbir, vanilie, miere, suc de cirese, portocala, scortisoara, amidon, apa de trandafiri.
- 3 ouă
- 150 g ciocolată neagră
- 50 g zahăr pudră
- 60 g unt moale
- 40 g migdale măcinate
- sare
- 50 ml smântână pentru frişcă
- unt pentru uns formele
Pentru sos:
- 300 g cireşe (din compot)
- 1 cm rădăcină de ghimbir
- 1/2 păstaie de vanilie
- linguri cu miere
- 400 ml suc de cireşe
- 1 linguriţă cu coajă de portocală
- 1 baton de scorţişoară
- 1 linguriţă cu amidon
- 1 linguriţă cu apă de trandafiri
Mod de preparare:
Pentru sos, pune sucul pe foc împreună cu mierea, ghimbirul ras, miezul vaniliei, coaja de portocală şi scorţişoara şi lasă-le să fiarbă zece mindte din momentul când încep să fiarbă.
Scoate scorţişoara, adaugă amidonul dizolvat cu două linguri de apă şi ţine pe foc cinci minute, amestecând încontinuu. Adaugă în sos cireşele (fără sâmburi), lasă cât să mai dea într-un clocot şi dă deoparte. Apa de trandafiri adaug-o înainte de servire.
Pentru brioşe, unge cu unt formele de copt şi tapetează-le cu hârtie. Separă gălbenuşurile. Taie mărunt ciocolata şi topeşte-o pe baie de aburi. Freacă untul cu zahărul pudră şi un praf de sare.
Incorporează gălbenuşurile unul câte unul, iar la final, migdalele măcinate şi ciocolata topită şi uşor răcorită. Bate spumă albuşurile cu un praf de sare şi încorporează-le în compoziţia de brioşe cu ciocolată.
Toarnă în formele pregătite, pe care le pui într-o tavă mai mare, cu apă cât să ajungă la jumătatea formelor, Coace-le 15 minute în cuptorul încins.
Serveşte brioşele ornate cu frişcă bătută şi cu sos de cireşe.
Pofta buna!