Istoria și Evoluția Bucătăriei Marocane: Un Melanj de Influente Culturale. Bucătăria marocană, renumită pentru diversitatea și bogăția sa de arome, este rezultatul unui amestec unic de influențe culturale. Acest articol explorează modul în care influențele arabe, berbere și europene au modelat bucătăria marocană de-a lungul secolelor, cu un accent special pe feluri de mâncare clasice […]
Bucataria Marocana
PrinteazaBucataria Marocana. Deşi nu se bucură încă de aprecierea meritată, din pricina necunoaşterii ei de către europeni, bucătăria marocană este totuşi printre cele mai bogate şi variate din Africa şi una dintre cele mai imaginative din lume.
Acest lucru este datorat, în primul rând, abundenţei de materii prime şi, în al doilea rând, puternicului melanj social şi cultural din zonă, ce a favorizat naşterea unei gastronomii cu nenumărate influenţe, din diverse alte ţări.
Printre materiile prime întâlnim din abundenţă citricele, cerealele, măslinele, curmalele, cartofii, fructele, carnea, peştele şi fructele de mare.
Influenţele din Maroc sunt de-a dreptul surprinzătoare: aici s-au întâlnit bucătăriile franceză şi cea arabă, transformând astfel ţara într-un punct de confluenţă între tradiţiile Occidentului şi Orientului, care s-au suprapus – fară însă a le altera – puternicelor tradiţii ale bucătăriei berbere.
Punctul forte al bucătăriei marocane este reprezentat de amestecul de arome şi de gusturile variate conferite unor mâncăruri simple de către plantele aromatice.
Preparatul cel mai cunoscut este cuşcuşul, într-o multitudine de variante, adesea surprinzător prin combinaţiile de gusturi şi de culori, chiar dacă se folosesc întotdeauna aceleaşi ingrediente de bază (cuşcuş, legume diverse, carne şi mirodenii).
Un alt preparat, cu siguranţă mai puţin cunoscut, dar la fel de caracteristic Marocului, este o ciorbă tradiţională, harira. Ca o dovadă a legăturilor sociale şi culturale din toată Africa, trebuie să amintim că această supă se mănâncă seara, în toate comunităţile în care se celebrează Ramadanul.
Este un fel unic, săţios, având ca ingrediente principale faina, roşiile, ceapa, ouăle şi carnea de vită sau de miel.
Nu putem vorbi despre bucătăria marocană fară să amintim despre tajine care, aşa cum am amintit deja, înseamnă fie vasul în care se găteşte, fie mâncarea propriu-zisă.
Vasul este format dintr-un castron cu marginile nu prea înalte, cu fundul plat, în care se aşază ingredientele, şi dintr-un capac conic cu care se acoperă, favorizând o distribuţie uniformă a căldurii, implicit a gusturilor şi aromelor.
Vasul este frumos decorat – o demonstraţie a ideii conform căreia la actul gastronomic trebuie să ia parte toate simţurile, inclusiv văzul. Cele mai cunoscute reţete marocane care se gătesc în tajine sunt kefta, mrouzia şi mquali.
Prima este pe bază de carne şi roşii, a doua pe bază de carne de miel şi plante aromatice şi ultima este preparată din pui cu lămâie.
La fel ca şi pentru cuşcuş, şi în acest caz vitalitatea bucătăriei marocane a creat o multitudine de variante.
Astfel, există tajine cu peşte, cu legume şi cu combinaţii dintre cele mai surprinzătoare de mirodenii şi plante aromatice (ajungându-se până la un preparat extrem de exotic pentru gusturile europenilor, ce conţine carne de pui, usturoi, ceapă, şofran, scorţişoară, seminţe de susan şi prune).
Conform tradiţiei, în Maroc, mesenii mănâncă din acelaşi vas cu mâna, fară tacâmuri.
Alcoolul este interzis (în primul rând din motive religioase), băutura cea mai obişnuită şi cea mai revigorantă fiind ceaiul de mentă.
Bucataria Marocana
Bucataria Marocana
Istoria și Evoluția Bucătăriei Marocane: Un Melanj de Influente Culturale
Savurati!
Incoming search terms:
- bucataria marocana