Bucataria romaneasca: Poale-n brau
PrinteazaPoale-n brau din: unt, oua, faina, zahar, lapte, sare, drojdie, branza, oua.
Pentru aluat:
- 200 g unt (sau margarină)
- 3 ouă crude
- 1/2 kg făină
- 1 lingură zahăr
- 1-2 căni lapte
- sare
- drojdie de bere (cât o nucă)
Pentru umplutură:
- 1/2 kg brânză de oaie sau brânză frământată (poate fi şi de burduf)
- 2-3 ouă
Mod de preparare:
Se dizolvă drojdia de bere în două linguri de apă caldă, după care se amestecă cu una-două linguri de făină şi o linguriţă de zahăr. Amestecul se lasă să crească circa 20 de minute.
Se pune apoi restul făinii într-un castron mare, se adaugă amestecul cu drojdia, laptele călduţ (cât cuprinde), gălbenuşurile, sarea şi restul de zahăr. Amestecul se frământă cu mâna cam 10 minute, după care se adaugă puţin câte puţin untul (sau margarina) topit (dar nu fierbinte), frământând în continuare.
Aluatul astfel obţinut se acoperă cu un şervet şi se lasă la crescut 1-2 ore.
Separat se pregăteşte umplutura din brânză de oaie frământată (se poate folosi telemea proaspătă, moale, sau – recomandă unii – brânză de burduf), frecată cu două ouă crude.
Din aluat se iau bucăţele de dimensiunea unei căni mici de cafea (un ou) şi se întind pe rând cu ruloul pe o planşetă presărată cu făină. Pe fiecare foaie se pune o bucată de brânză la mijloc şi se acoperă complet cu marginile, care se lipesc prin presare cu degetele.
Plăcintele astfel realizate se mai lasă 15-20 de minute la cald ca să crească, apoi se ung cu ou bătut şi se dau la cuptor pentru circa 30 de minute.
Pofta buna!