Buccatini all’amatriciana
PrinteazaAceasta mancare clasică, făcută din paste fainosase, îşi are originea în Amatrice, un orăşel din nord-estul Romei. Buccatini all’amatriciana se face din nişte paste asemănătoare cu spaghetele, dar mai groase şi găurite, care se numeiesc for buco, adică „găurite”.
Sosul amatriciana clasic cuprinde pancetta sau guanaciale (o şuncă neafumată) şi roşii.
Bucatatini all’amatriciana
Ingrediente:
- 300 ml ulei de masline extravirgin
- 375 g guanciale, pancetta sau alt fel de sunca de calitate, taiata in felii subtiri
- 1 ceapa rosie, taiata in jumatate si apoi in felii cu grosimea de 2,5 cm
- 3 catei de usturoi, taiati feliute
- 1 1/2 ardei iuti rosii uscati si tocati
- 450 ml sos de rosii simplu
- 500 g paste fainoase bucatini
- branza pecorino romano proaspat rasa
Mod de preparare:
Intr-o oală mare puneţi la fiert 6 l de apă cu 2 linguri de sare. Separat, într-o tigaie, căliţi în ulei de măsline şunca gunciale, împreună cu ceapa, usturoiul şi ardeii iuţi, la foc mic, până când ceapa s-a înmuiat, iar grăsimea din şuncă s-a topit, aproximativ 12 minute.
Scurgeţi aproape toată grăsimea rămasă în tigaie, lăsând cam 50 ml. Adăugaţi sucul de roşii, daţi focul mai tare, iar când începe să fiarbă micşoraţi-l din nou şi lăsaţi sosul să clocotească încet timp de 6-7 minute. In acelaşi timp puneţi la fiert în apâ clocotită, pastele bucatini lăsându-le cu un minut mai puţin decât scrie pe ambalaj, ca să rămână puţin tari.
Când sunt gata, scurgeţi-le bine de apâ şi puneţi-le în sosul care clocoteşte. Fierbeţi pastele cu sosul, amestecând continuu, cam un minut. împărţiţi cantitatea obţinută în patru boluri încălzite şi serviţi-le imediat, cu nişte brânză pecorino proaspăt rasă presărată.
Buccatini all’amatriciana
Pofta buna!