Budinca de conopida cu ceapa verde
PrinteazaBudinca de conopida cu ceapa verde
- 750 g conopidă
- 6 linguri unt
- 4 linguri făină
- 400 g lapte
- 6 ouă
- pesmet
- 1 legătură mărar
- cîteva cozi de ceapă verde
- zahăr
- 1 linguriţă rasă de sare
- 10 linguri sos
Mod de preparare:
Tăiem conopida în bucheţele mici, o spălăm şi turnăm peste ea apă clocotită cu sare, în care punem zahăr după gust, o bucăţică de unt, şi o lăsăm să fiarbă. Vom fi atenţi să nu se sfărime conopida ale cărei bucheţele trebuie să rămînă întregi în budincă. Cînd conopida esis fiartă, o punem într-o strecurătoare să se scurgă.
Intr-o cratiţă pe aragaz topim unt şi turnăm făină, amestecînd. Cînd untul a supt toată făina, adăugăm lapte fierbinte. Amestecăm pînă se face un aluat subţire. Apoi îl punem într-un vas să se răcească. Cum s-a răcit puţin compoziţia, adăugăm pe rînd gălbenuşurile, frecăm bine, presărăm mărar, cozi de ceapă verde tăiate mărunt şi sare după gust.
Batem albuşurile spumă şi punem jumătate din ele în aluat, amestecînd bine. Apoi adăugăm şi cealaltă jumătate şi amestecăm uşor, dînd drumul conopidei. Amestecăm încet, turnăm compoziţia într-o formă unsă cu unt şi presărăm pe deasupra pesmet.
Punem forma pe baia de apă şi o fierbem o oră acoperit, observînd ca apa vasului exterior să ajungă pînă la jumătatea. formei. Capacul formei trebuie să fie uns cu unt şi presărat cu pesmet, pentru ca budinca crescînd să nu se lipească de capac. Compoziţia trebuie să umple numai 3/4 din formă.
Budinca se serveşte cu unt şi cu pesmet prăjit, cu sos de hrean ori de ciuperci. Se recomandă însă sosul de hrean, deoarece este mai picant.
Pofta buna!