Budincă de Crăciun

Printeaza

Budincă de Crăciun din: curmale, stafide, lapte, coniac, unt, zahar brun, oua, faina, praf de copt, condimente pentru prajituri si coaja de portocala.

Ingrediente:

  • 250 g curmale, tocate
  • 100 g de stafide
  • 150 ml de lapte
  • 150 ml de coniac (rom)
  • 140 g unt, plus extra pentru uns
  • 50 g zahar brun
  • 2 oua
  • 175 g de faina amestecata cu 1/2 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita amestec de condimente pentru prajituri
  • coaja rasa de la 1 portocala

 

Mod de preparare:

Pune curmalele, stafidele, laptele şi coniacul sau romul într-o crăticioară şi adu la punctul de fierbere. Lasă totul să clocotească 5 minute până se înmoaie fructele şi lichidul s-a absorbit. Pune deoparte să se răcească. Intre timp, unge bine o formă de budincă sau de tort cu capacitatea de 1,2 l.

Aşază un castron răsturnat pe fundul unei cratiţe suficient de mari cât să cuprindă vasul în care vei face prăjitura. Decupează un disc mare din hârtie de copt şi unul din folie de aluminiu, ambele cu 5 cm mai mari decât marginile vasului de budincă.

Fă o încreţitură vizibilă care trece prin centrul fiecărui disc. Unge cu unt o faţă a hârtiei de copt – acesta va fi capacul. Lasă deoparte. Pune pe foc un vas cu apă şi lasă să fiarbă.

Intr-un bol, bate untul şi zahărul cu mixerul până când obţii o compoziţie pufoasă, cu o nuanţă pală. Adaugă ouăle şi amestecă totul până se omogenizează, în final, adaugă făina, amestecul de condimente, coaja rasă de portocale, mixul de curmale, un praf de sare şi mixează totul bine cu o spatulă, până când făina s-a încorporat complet.

Pune compoziţia în forma de budincă. Acoperă vasul cu hârtia de copt, cu partea unsă în jos şi încreţitura în sus, şi peste ea aşază folia de aluminiu. Apasă marginile în jos, apoi trece o sfoară de jur împrejurul vasului şi leagă bine. Dacă ai o sfoară mai lungă, foloseşte-o pentru a ridica vasul cu prăjitura din cratiţă.

Pune vasul cu budincă peste castronul întors şi umple cratiţa cu suficientă apă fierbinte încât să ajungă până la jumătatea formei de prăjitură. Adu la punctul de fierbere, apoi acoperă cratiţa cu un capac şi lasă la fiert 2 1/2 ore, completând cu apă dacă scade prea mult nivelul. Verifică dacă e gata budinca cu testul scobitorii.

Dacă scobitoarea nu iese curată, pune budinca înapoi în cratiţă şi mai las-o 15 minute, apoi verifică iar. De îndată ce e gata, poţi acoperi budinca cu hârtie de copt curată şi folie şi o poţi păstra până la o săptămână. Inainte de a o servi, aşază budinca pe un bol răsturnat într-o cratiţă şi încălzeşte-o timp de 1 oră.

Amesteca toate ingredientele intr-o craticioara la temperatura mica, pana cand se topeste zaharul. Mareste temperatura si lasa sosul sa fiarba 2-3 minute pana devine auriu si capata textura unui sirop. Lasa sa se raceasca 10 minute inainte de a servi.

Budincă de Crăciun

Pofta buna!

 

1 comentariu

  1. Bun, sa-mi faci si mie o budinca de craciun 🙂 ca arata bine rau

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.