Budincă de afine cu cremă de ou
PrinteazaO reteta de budinca de afine cu crema de ou din: afine, apa, lapte, unt, faina, miere, esenta de vanilie, galbenus, si zahar.
- 400 g afine
- 4 dl apă
- 4 dl lapte
- 1 lingură de unt
- 4 linguri de făină
- 4 linguri de miere
- 4 picături de esenţă de vanilie
pentru cremă:
- 1 gălbenuş
- 1 lingură de zahăr
- 1 lingură de făină
- 1/2 pahar de lapte
Mod de preparare:
într-un castronel, frecaţi untul înmuiat cu făina, cu mierea şi cu esenţa de vanilie, până obţineţi o compoziţie pufoasă şi cremoasă.
într-o cratiţă, amestecaţi laptele cu apa şi încălziţi-le la foc potrivit. Curăţaţi şi spălaţi afinele, scurgeţi-le bine şi adăugaţi-le în laptele cu apă. Păstraţi-vă câteva pentru ornat. Lăsaţi să clocotească 1 minut la foc potrivit, apoi încorporaţi compoziţia de unt, miere şi făină.
Amestecaţi bine totul să se omogenizeze, apoi lăsaţi să fiarbă 10 minute la foc moderat, până când crema va avea o consistenţă moale şi omogenă. Apoi turnaţi-o în patru forme de câte o porţie, lăsaţi-o să se răcească şi puneţi-o în frigider cel puţin 3 ore, să se întărească.
Cu puţin timp înainte de a o servi, pregătiţi crema cu ou: încălziţi laptele într-o oală mică. într-o cratiţă, bateţi oul cu zahărul, până se albeşte şi devine spumos. Adăugaţi făina şi diluaţi cu laptele turnat puţin câte puţin. Puneţi cratiţa pe foc şi lăsaţi să fiarbă la foc foarte, foarte mic, amestecând continuu, până când se întăreşte crema.
Scoateţi din forme budincuţele pe farfurii de desert şi serviţi-le ornate cu câte o lingură de cremă cu ou şi cu afinele păstrate întregi.
Budincă de afine cu cremă de ou
Poftă bună!