Budinca de lapte cu afine si nuci
PrinteazaBudinca de lapte cu afine si nuci din: oua, smantana, lapte, sirop de artar, esenta de vanilie, afine, painici, nuci pecan, bacon, zahar pudra.
- 3 ouă
- 150ml de smântână pentru frişcă
- 200ml de lapte
- 2 linguri sirop de arţar, plus extra pentru servit
- 2 linguriţe extract de vanilie
- 200g de afine
- 8 pâini mici tip brioche (sau batoane dulci), fiecare tăiată în două
- 50g jumătăţi de nuci pecan
- 6-8 felii lungi de bacon
- zahăr pudră, pentru presărat deasupra
Mod de preparare:
Intr-un bol mare, mixează cu ajutorul unui tel ouăle, smântână, laptele, siropul de arţar, vanilia şi un praf de sare. Pune circa două treimi din afine într-un vas de copt (circa 20cm x 30cm), destul de adânc. Cufundă fiecare bucată de pâine în compoziţia cu ouă, până când se îmbibă bine, apoi aranjează-le pe toate peste afine şi toarnă peste ele compoziţia rămasă.
Presară deasupra restul de afine. Acoperă vasul cu folie alimentară şi ţine-l la frigider timp de 1 oră sau peste noapte, dacă serveşti acest fel la micul dejun.
Incinge cuptorul la 180°C. Dezveleşte vasul şi presară nucile pecan. Dă vasul la cuptor pentru 25 de minute, până când compoziţia cu ouă se stabilizează, iar afinele încep să se crape. Intre timp, tapetează cu * folie de aluminiu o tavă şi aranjează feliile de bacon în ea.
Când budinca este gata, scoate-o din cuptor şi acoper-o lejer cu folie de aluminiu, pentru a o menţine caldă, încinge cuptorul la temperatură ridicată şi găteşte baconul aproximativ 5 minute pe fiecare parte, până când devine crocant.
Presară zahăr pudră peste budincă şi aşază pe ea feliile de bacon crocant. Serveşte-o cu sirop de arţar suplimentar.
Budinca de lapte cu afine si nuci
Pofta buna!