Budinca de orez cu vanilie
PrinteazaBudinca de orez cu vanilie din: unt, zahar, orez, lapte, vanilie, smantana, sare.
- 65 g unt
- 65 g zahăr brun
- 65 g orez cu bob rotund
- 1,1 l lapte integral
- 1/2 baton de vanilie, tăiat de-a lungul în două
- 125 ml smântână dulce grasă
- un vârf de cuţit sare
Mod de preparare:
Cuptorul se încălzeşte la 140° C.
Intr-o caserolă rezistentă la foc se topeşte untul şi se adaugă zahărul. Se amestecă şi se încălzeşte treptat, până devine cleios, ca pasta de caramel.
Se adaugă orezul şi se lasă pe foc amestecând până se umflă orezul şi devine auriu pal şi lipicios de la zahăr.
Se adaugă laptele, se lasă să fiarbă în clocot mare. Amestecul va forma cocoloaşe, dar nu trebuie să vă îngrijoraţi.
Desfaceţi-le cu o lingură de lemn.
Se adaugă batonul de vanilie şi se presează puţin pentru ca micile seminţe negre să fie eliberate din păstaie.
Apoi se pune smântână şi sarea şi se lasă să dea în clocot.
Caserola se dă la cuptor şi se lasă să fiarbă 3-4 ore, până începe să se închege.
Budinca trebuie să fie încă puţin lichidă; pe măsură ce se răceşte, va continua să fiarbă datorită propriei călduri.
Se serveşte călduţă sau rece, însă niciodată fierbinte.
Pofta buna!