Budinca de peste cu legume
PrinteazaBudinca de peste cu legume din: lapte, dafin, usturoi, ceapa, peste, cartofi, pastarnac, oua, porumb, mazare, ierburi, coaja de lamaie, creveti, crema de branza, nucsoara, piper alb, mustar cu boabe, unt, branza, morcovi, broccoli.
- 400ml de lapte
- 1 frunză de dafin
- 1 căţel de usturoi, tocat fin
- 1 ceapă medie, feliată subţire
- 300g de peşte fără piele şi oase
- 5 cartofi medii
- 3 păstârnaci, curăţaţi de coajă
- 2 ouă
- 125g (greutate după scurgere) de porumb dulce, din conservă
- 125g de mazăre congelată
- 2 linguri mix de ierburi tocate (cimbrul lămâios, coriandrul şi chives)
- coaja rasă de la 1/2 lămâie
- 150g de creveţi mici gătiţi (opţional)
- 3 linguri cremă de brânză
- câte un praf de nucşoară şi piper alb măcinate
- 1 linguriţă de muştar cu boabe
- 25g de unt
- 50g de brânză rasă
- morcovi şi broccoli fierte, pentru servit
Mod de preparare:
Incinge cuptorul la 190°C. Pune laptele într-o cratiţă, împreună cu frunza de dafin, usturoiul şi ceapa. Adaugă peştele şi fierbe-l la foc mediu timp de 15 minute. Laptele ar trebui să acopere puţin peştele, dacă nu se întâmplă asta, mai toarnă lapte.
Taie cartofii şi păstârnacii în bucăţi de dimensiuni egale şi pune-le într-o altă cratiţă. Acoperă-le cu apă rece şi un capac, dă-le în clocot, apoi fierbe-le la foc mediu timp de 10 minute sau până când legumele devin moi (dar nu se dezintegrează).
Intre timp, aşază cu grijă ouăle într-o cratiţă mică plină cu apă şi dă-le în clocot. Lasă-le să fiarbă 7 minute, apoi transferă-le într-un bol cu apă rece pentru a se răci. Odată răcite, decojeşte-le şi toacă-le.
Când peştele s-a fiert (ar trebui să fie ferm la atingere, dar să poată fi mărunţit uşor cu o furculiţă), scoate-l din lapte împreună cu ceapa, cu ajutorul unei spumiere. Strecoară laptele într-o carafă şi păstrează-l pentru piure.
Mărunţeşte peştele în bucăţi de mărimea unei înghiţituri (verificând totodată să nu aibă oase) şi aşază-le pe fundul unui vas ceramic, apoi adaugă ceapa, porumbul dulce şi mazărea.
Presară ierburile, coaja rasă de lămâie, crevetii (dacă foloseşti), ouăle fierte şi crema de brânză. Asezonează şi amestecă bine.
Scurge păstârnacii şi cartofii într-o strecurătoare şi pune-i la loc în cratiţă. Adaugă nucşoara măcinată, piperul alb, muştarul şi un vârf de unt şi zdrobeşte totul bine, pentru a obţine un piure.
Gustă-l pentru a verifica dacă are nevoie de sare şi piper suplimentar. Acoperă compoziţia de peşte cu piureul şi, cu ajutorul unei furculiţe, creează un model în valuri, dacă vrei. Presară deasupra brânza rasă.
Dă plăcinta la cuptor 20 de minute sau până când brânza se topeşte şi se rumeneşte. Scoate mâncarea din cuptor folosind mănuşi de bucătărie şi serveşte-o cu morcovi şi broccoli fierte la aburi.
Budinca de peste cu legume
Pofta buna!