Budinca de piept de gaina
PrinteazaBudinca de piept de gaina
- 1 piept de găină
- 250 g franzelă
- 1 pahar lapte
- 6 ouă
- 1 lingură unt
- sare
- pesmet
- 10 linguri sos de ciuperci
Mod de preparare:
Spălăm, scurgem şi sărăm puţin un piept de găină crud. Il lăsăm să stea cu sare 5—6 minute, apoi ştergem carnea cu un şervet şi o tocăm prin maşină de două ori. Muiem miez de franzelă în lapte rece, îl stoarcem complet şi îl sfărîmăm bine cu lingura, amestecîndu-1 apoi cu carnea.
Presărăm puţină sare peste gălbenuşuri, amestecăm bine şi lăsăm să stea aşa cîtva timp. Apoi le punem peste carne şi amestecăm pînă se face ca o pastă.
Topim untul, îl lăsăm să se răcească şi alegem numai grăsimea, aruncînd zerul. Frecăm puţin untul şi îl punem în carne, amestecînd din nou.
Batem albuşurile spumă (să se ţină de tel), le punem în carne, amestecînd cu o lopăţică de sus în jos, pînă ce compoziţia devine uniformă. Potrivim sarea.
Ungem cu unt topit şi sleit o formă de budincă, presărăm pesmet foarte fin. Aşezăm compoziţia în formă, iar deasupra punem bucăţele mici de unt. Dăm la cuptor, la foc potrivit, cam 1/2 oră. încercăm cu o scobitoare. Dacă nu se lipeşte de scobitoare şi dacă s-a desprins.de jur împrejur de peretele formei, budinca este gata.
O răsturnăm în farfurie, turnăm sos de ciuperci, iar deasupra punem ciupercile din sos.
Pofta buna!