Budinca de taitei cu mac
PrinteazaBudinca de taitei cu mac din: taitei, oua, zahar, unt, pesmet, mac, stafide, scortisoara, coaja de lamaie.
- 400-500 g tăiţei
- 4 ouă
- 100 g zahăr
- 100 g unt
- 100 g pesmet
Pentru umplutură:
- 200 g mac
- 150 g zahăr
- 50 g pesmet
- 50 g stafide
- scorţişoară
- coajă de lămâie
Mod de preparare:
Fierbi tăiţeii în apă clocotită cu sare şi, când sunt gata, îi speli cu apă rece şi îi laşi în strecurătoare să se scurgă bine.
Intre timp, freci gălbenuşurile cu 100 g zahăr, după care adaugi tăiţeii, 70 g unt topit şi amesteci bine. La urmă, adaugi albuşurile bătute spumă şi amesteci din nou puţin, atât cât este nevoie pentru ca albuşurile să se încorporeze în compoziţie.
Intr-o tavă unsă cu restul de unt (30 g) şi presărată cu pesmet, torni jumătate din compoziţia pregătită, apoi întinzi peste aceasta umplutura cu mac pe care o prepari în felul următor: opăreşti macul, îl scurgi de apă, după care îl freci într-un castron până devine ca o cremă albicioasă.
Adaugi puţin pesmet alb, stafide, scorţişoară, coaja de lămâie rasă şi, la urmă, zahărul sub formă de sirop gros fiert: 200 g zahăr îl amesteci cu 100 ml apă sau îl pui la topit în lapte călduţ, după care aşezi restul de tăiţei, netezeşti şi dai budinca la cuptorul încins.
Laşi să se coacă timp de 25-30 de minute.
Budinca de taitei cu mac
Pofta buna!