Budinca din gris
PrinteazaBudinca din gris din: oua, zahar, gris, lapte, pesmet, ulei, mirodenii.
- 4 ouă
- 1 pahar zahăr
- 150 g gris
- 1,5 I lapte
- 1 lingură pesmet
- 1 lingură ulei
- mirodenii
Mod de preparare:
Se sparg ouăle şi se separă gălbenuşurile. Acestea se bat cu jumătate din zahăr (de preferat cu mixerul). Când zahărul s-a înglobat în gălbenuşuri, se adaugă bătând în continuare grisul. Separat se bat bine albuşurile. Spuma se adaugă la compoziţia cu gălbenuşurile şi grisul şi se amestecă bine în continuare.
Se alege o tavă din sticlă termorezistentă de mărime mare sau mijlocie, se unge cu ulei şi se tapetează cu pesmet. Se toarnă compoziţia în tavă (nu trebuie să depăşească jumătate din înălţimea ei)şi se pune la cuptor, la foc mediu, unde se fine cam o oră.
Separat, din 1,5 I lapte, a doua jumătate de pahar de zahăr, mirodenii (vanilie, scorţişoară, coajă de lămâie, busuioc etc.), eventual 1 -2 linguri de cacao, se pregăteşte un sirop fiert.
Se scoate tava de la cuptor şi peste budinca fierbinte se toarnă siropul (tot fierbinte) cu un polonic, în aşa fel încât să pătrundă foarte bine în toată budinca. Pentru a pătrunde mai bine, se poate ca budinca să fie tăiată în pătrate sau dreptunghiuri de câţiva centimetri latura.
Se serveşte rece.
Pofta buna!