Budinca englezeasca de Craciun
PrinteazaBudinca englezeasca de Craciun
Budinca englezească de Crăciun este probabil singura budincă preparată cu untură, care se mai consumă astăzi pe scară largă. Se pregăteşre din făină şi bucăţi de untură (grăsime de la rinichi), la care se adaugă migdale, stafide, stafide de Corint, cireşe glasate şi brandy.
De Crăciun, budinca se fierbe câteva ore pe aburi, învelită în pânză specială pentru budincă sau turnată într-un vas de budincă, deşi variantele moderne ale reţetei pot fi preparate chiar şi într-un cuptor cu microunde.
In mod tradiţional, se pun în budincă şi câteva monede de şase pence sau alte mici obiecte, ca surprize pentru oaspeţi. înainte de servire, budinca se decorează cu câteva crenguţe de ilex.
Budinca de Crăciun se serveşte cu un sos tare (un amestec de unt, zahăr şi brandy) sau cu un sos alb aromatizat cu brandy. Se încălzeşte o lingură de brandy, se toarnă peste budincă şi se aprinde, flăcările albastre contrastând cu budinca maronie.
Budinca de Crăciun era numită „budincă cu prune”, datorită conţinutului bogat de fructe. în anul 1664, prepararea ei a fost interzisă de căt-e puritani, care au încercat să elimine sărbătoarea Crăciunului. Regele George I a reintrodus-o în meniul de Crăciun, în anul 1714.
Deşi budinca de Crăciun nu se prepară în Scoţia, o variantă a acestui amestec, învelit în aluat şi numit chiflă neagră”, se consumă în ultima zi a anului.