Budincă de orez cu stafide şi caise
PrinteazaO reteta de budinca de orez cu stafide si caise din: caise, stafide, lamaie, fulgi de orez, lapte semidegresat, zahar tos, gem de caise si crengute de menta.
- 100 g caise uscate, fara samburi
- 50 g stafide
- 1 lamaie
- 75 fulgi de orez
- 750 ml lapte semidegresat
- 50 g zahar tos
- 8 linguri gem de caise
- crengute de menta proaspata, pentru decor
Mod de preparare:
Se pastreaza 4 caise, restul se taie in bucati. Se amesteca cu stafidele si se pun la pastrat. Cu un curatator de legume cu lama mobila, se taie coaja de lamaie in felii late. Feliile de coaja de lamaie, fulgii de orez, laptele si zaharul se pun intr-o oala, pe aragaz si se lasa sa dea in clocot.
Se reduce temperatura si se fierb aproximativ 12-15 minute, amestecand frecvent. Se adauga fructele uscate, amestecand continuu. Budinca se imparte in patru boluri de servit si se lasa sa se racoreasca.
Pentru pregătirea glazurii de caise, într-o cratiţă mică, se stoarce o lingură de zeamă de lămâie. Se adaugă două linguri de apă, apoi gemul. Se lasă să dea în clocot, se fierbe amestecând continuu, până când s-a topit gemul, apoi se ia imediat de pe plită.
Se lasă câteva minute la răcit, până când începe să se îngroaşe, apoi se toarnă peste budincile de orez. Fiecare porţie se decorează cu o caisă uscată şi o crenguţă de mentă. Se serveşte caldă sau rece, în funcţie de preferinţe.
Budincă de orez cu stafide şi caise
Pofta buna!