Budinca de zarzavat
PrinteazaBudinca de zarzavat
Ingrediente:
- 200 g mazăre boabe
- 1 conopidă
- 250 g fasole franceză
- 200 g morcovi
- 3-4 linguri unt proaspăt (sau 2 1/2 linguri unt topit)
- 100 g caşcaval, şvaiţer sau parmezan
- 125 g smîntînă
- 1 ou
- sare
Pentru clătite :
- 3 gălbenuşuri
- 1 pahar lapte
- 250 g făină
- 2 linguri sifon
- 1/2 lingură ulei (pentru uns tava)
Mod de preparare:
Budinca de zarzavat: Facem un aluat de clătite şi coacem şase clătite cît fundul unei farfurii mari.
Fierbem separat cu sare fasolea, mazărea şi conopida, iar morcovul, cu foarte puţină sare.
Le scurgem de apă, tăiem morcovul în cuburi mici, fasolea în romburi, iar conopida o desfacem în bucheţele. Oprim o lingură de mazăre.
Intr-o cratiţă încălzim unt (nu trebuie să se încingă, deoarece untul se arde repede pierzîndu-şi gustul), punem tot zarzavatul, scuturînd cratiţa ca să nu se prindă.
Cînd zarzavatul a căpătat gust de unt, îl dăm la o parte pînă se răceşte şi îl împărţim în cinci părţi. Ungem cu unt topit şi sleit un vas rezistent la foc, punem o clătită, peste care întindem uniform o parte din zarzavat.
Peste fiecare rînd putem presăra caşcaval ras. La sfîrşit, cînd acoperim cu ultima clătită, ungem deasupra cu o bucăţică de unt proaspăt sau topit (luceşte mai bine) şi radem caşcaval peste budincă. Garnisim cu boabe de mazăre.
Punem budinca la cuptor. Batem smîntînă cu ou, adăugăm unt (bucăţele) şi cînd începe să se rumenească budinca, turnăm compoziţia deasupra.
Punem din nou la cuptor şi din cînd în cînd luăm sosul din jurul budincii şi-1 turnăm cu o lingură deasupra, pînă îl absoarbe cu totul.
Dăm budinca la cuptor cu 30 minute înainte de a servi la masă.
Pofta buna!
Iese foarte buna aceasta budinca daca folositi svaiter