Bulion de rosii aromat
PrinteazaBulion de rosii aromat din: rosii, sare.
- rosii
- sare
Mod de preparare:
Roşiile, bine coapte, se spală, se rup în două şi se pun într-o oală mare, smălţuită, adăugând şi puţină sare (un vârf de cuţit la 1 kg roşii). Se aşează oala pe foc şi se lasă să clocotească 5-10 minute.
Se dă jos şi se păstrează într-un loc curat şi rece până a doua zi. In acest timp, tot miezul gros al roşiilor se lasă la fund, iar deasupra se alege o zeamă subţire, care se scoate cu ajutorul unei linguri de servit supa.
Şi zeama poate fi pusă la sticle şi fiartă la bain-marie fiind foarte bună la diferite supe sau la gătit, în loc de apă, deoarece conţin unele săruri şi vitamine şi este foarte gustoasă.
După ce s-a scos toată zeama subţire, se trec roşiile prin sită, pasându-le bine cu o lingură de lemn până ce nu mai rămân decât pieliţele şi seminţele.
Lichidul rezultat se toarnă într-o oală bine spălată şi se aşează din nou pe foc. Când începe să clocotească, se amestecă mereu până ce se îngroaşă atât cât să se poată turna în sticle.
Când s-a îngroşat suficient, se toarnă fierbinte în sticle, aşezate pe lame de cuţit ca să nu se spargă. Pentru acelaşi motiv, se toarnă la început câte puţin în fiecare sticlă, pentru a le încălzi treptat.
Sticlele, umplute până la gât, se închid cu dopuri şi se înfăşoară în pături de lână, în care se ţin până a doua zi. După ce s-au răcit sticlele şi dopurile s-au zvântat, se acoperă cu capsule, parafină sau smoală.