Bulion delicios de pui
PrinteazaO reteta simpla de bulion delicios de pui din: ceapa, 1 pui, morcovi, catei de usturoi, rosii, frunza de dafin, patrunjel, cimbru verde, si boabe de piper negru. Acest bulion este delicios, nu conţine multe grăsimi este indicat pentru supe şi sosuri delicate.
- 225 g ceapă
- 1 pui, cam de 2 kg, tranşat sau 3 carcase de pui crud, tăiate bucăţi
- 200 g morcovi, tocaţi
- 3 tije de ţelină, tocată
- 2 căţei de usturoi
- 225 g roşii, tăiate în sferturi
- 1 frunză mică de dafin
- 3 fire de pătrunjel proaspăt
- 1 crenguţă de cimbru verde 500 ml vin alb sec
- 4 boabe de piper negru
Mod de preparare:
Curăţă ceapa de rădăcini, de foile de deasupra, păstrând câteva foi maronii din interior pentru a da culoare bulionului. Se toacă şi se pune deoparte. Dacă folosiţi un pui întreg, daţi la o parte pieptul. Se îndepărtează grăsimea.
Pune puiul într-o oală mare de inox sau emailată, eventual cu fundul gros. Se adaugă ceapa, morcovii, ţelina, usturoiul, roşiile, frunza de dafin, pătrunjelul, cimbrul, vinul şi 3,7 litri de apă rece. Se pune la fiert, îndepărtând cu o spumieră spuma şi grăsimea care se adună la suprafaţă.
De îndată ce lichidul fierbe, se reduce flacăra, se adaugă boabele de piper şi se acoperă parţial, lăsând să fiarbă 3 ore. Se spumează ocazional. Se pune o strecurătoare peste o altă oală, iar în strecurătoare se aşa- ză o pânză fină.
Se îndepărtează oasele din supă, iar aceasta se strecoară lăsând sedimentele pe fundul oalei. Lichidul obţinut se lasă la răcit, apoi se îndepărtează grăsimea strânsă la suprafaţă. Bulionul se poate păstra la frigider 3 zile, dacă este fiert şi răcit în fiecare zi, ori se împarte în 3-4 porţii şi se păstrează la congelator până la 3 luni.
Bulion delicios de pui
Poftă bună!