Busuiocul verde

Printeaza

Busuiocul verdeProvenind din Asia tropica­lă, busuiocul este o plantă sensibilă la frig şi umezeală, pre­ferând temperaturile crescute şi clima uscată. Se încadreazăîn seria plantelor complexe, utiliza­bile atât în gastronomie, cât şi în medicină sau aromaterapie, datorită uleiurilor esenţiale pe care le contine.

De regulă, busuiocul se consumă în stare proaspătă. Atunci când se prepară termic, în diferite mâncăruri sau sosuri, frunzele de busuioc se adaugă la finalul preparării, pentru a-şi păstra aroma intactă.

El este întâlnit cu precădere în gastronomiile mediteraneene, dar şi în cele asiatice. La italieni, busuiocul se foloseşte în sosuri pentru paste sau fripturi, precum şi în salate. în bucătăria grecească, de asemenea, frunze­le de busuioc se pun în salate şi în baiţurile de marinare a cărnii. Francezii folosesc busuioc nu doar în sosuri sau la fripturi, ci şi drept colorant natural al untului sau al brânzei, servite la aperitiv.

Busuiocul reprezintă un reme­diu natural pentru tratarea şi vindecarea diverselor afecţiuni: bronşită, afecţiuni gastrointestinale, febră sau gută. Unul din­tre rolurile medicale esenţiale ale busuiocului pe care le-au descoperit specialiştii este fap­tul că măreşte puterea de dez­intoxicare la nivelul ficatului, deoarece în frunzele de busuioc sunt prezente şase substanţe cetonice cu acţiune directă asu­pra celulelor hepatice.

Ceaiul preparat prin infuzie din frunze de busuioc se recomandă pentru tratarea crampelor, infecţiilor urinare, durerilor de cap, laringitei, faringitei, fiind pe de altă parte şi un stimulent al su­curilor gastrice.

De asemenea consumul de ceai de busuioc scade efectul nociv al nicotinei si al altor toxinecu nucleu de tip nicotinic, patrunse in sange prin inhalare sai ingestie. Ceaiul de busuioc poate reduce si viteza de transformare a zaharurilor in grasimi.

Busuiocul ajuta organismul si la nivel extern: comprese umezite in decoct de busuioc pot trata intepaturi de insecte, rani sau eczeme superficiale. Intrebuintarea busuiocul s-a dovedit a fi eficienta si in tratamentele cosmetice, prin infuzii cu frunze de busuioc indicate in cazul tenurilor seboreice.

 

 

 

Incoming search terms:

  • ceai de busuioc verde

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.