Cafe glace cu cicoare
PrinteazaCafe glace cu cicoare
- 150 g cafea prăjită
- 375 g apă
- 300 g zahăr
- 1/2 1 lapte
- 250 g frişcă
- 25 g cicoare
- 1 bucăţică vanilie
Mod de preparare:
Cafeaua măcinată sau pisată, împreună cu cicoarea, se pregăteşte la filtru sau se fierbe şi se strecoară printr-un tifon pus în patru. Cînd cafeaua este gata, adăugăm zahărul şi-1 lăsăm să se topească.
După aceea turnăm lapte gros, bine fiert, călduţ. Apoi lăsăm compoziţia să se răcească. Amestecăm bine compoziţia şi o punem în şerbetieră.
Sfărîmăm gheaţa şi aşezăm un rînd de gheaţă şi un rînd de sare, pînă sus. Lăsăm maşina la o parte. Cafe glace-ul se solidifică uşor. Numai din cînd în cînd amestecăm cu o lingură sau cu o spatulă de lemn.
Dacă nu se întăreşte compoziţia, mai punem gheaţă şi sare pînă cînd este gata. Cafe-glace-ul nu trebuie să fie tare ca îngheţata, ci moale ca o cremă. La sfîrşit, scoatem paletele din maşină şi lăsăm acolo îngheţata pînă ce servim.
Inainte de a servi adăugăm frişcă bătută cu zahăr pudră şi amestecăm încet cu compoziţia pînă se unesc bine.
Cine doreşte să prepare cafe glace-ul mai repede, îl poate lucra direct în şerbetieră, avînd grijă să se oprească cînd compoziţia este destul de legată, rămînînd însă moale.
Pofta buna!