Caisele
PrinteazaCaisele
Asemănătoare unor piersici mici, aceste fructe sunt originare din China şi au traversat lumea spre Vest ajungând în regiunea mediteraneeanâ, unde s-au răspândit cu repeziciune.
înrudite de departe cu prunele, caisele se coc mult mai timpuriu vara, de unde provine şi numele lor latin praecox, însemnând „repede” sau precoce.
Generalul roman Lucullus a importat în secolul I Î.Hr. caişi din Armenia. De atunci ei rodesc şi În Italia. Sâmburii aromaţi sunt folosiţi pentru fabricarea lichiorului Amaretto şi pentru biscotti.
Caisele au ajuns în America de Nord prin intermediul exploratorilor spanioli, care le-au introdus în 1792 în regiunea din sudul oraşului San Francisco. în prezent, 95% din producţia de caise din SUA provine din California.
Fructele portocalii pot fi mâncate proaspete, uscate, sub formă de gemuri sau în produse de patiserie. Din caise se produce şi vin sau brandy.