Calamar umplut cu sangerete, cu sos lipicios de roşii
PrinteazaCalamar umplut cu sangerete, cu sos lipicios de roşii din: ulei de masline, costita, ceapa, frunze de cimbru, sangerete, coaja de lamaie, sare de mare, piper, calamari, ardei iute, usturoi si rosii cherry.
Deşi s-ar putea să pară ciudat, calamarul cu carne e o combinaţie răspândită; un exemplu bun este delicioasa paella spaniolă. în cazul de faţă am combinat calamarul cu sângerete.
Puteţi servi tuburile de calamar întregi, cu sosul de roşii deasupra, sau să le scoateţi din tigaie, să le tăiaţi felii groase şi să le cufundaţi în sosul de roşii.
Ingrediente:
- ulei de masline
- 100 g costita afumata sau pancetta, tocata
- o ceapa rosie mica, curatata si tocata marunt
- o lingura frunze proaspete de cimbru
- 200 g sangerete, curatat si tocat
- 2 maini de paine veche
- coaja rasa de la o lamaie
- sare de mare si piper negru proaspat macinat
- 8 calamari mici sau 4 mijlocii pregatiti, tuburile trebuie lasate intregi
- un ardei iute rosu, uscat, faramitat
- 2 catei de usturoi, curatati si taiati felii subtiri
- 400 g rosii cherry de diverse culori, taiate in doua
- ulei de masline extravirgin
Mod de preparare:
Incălziţi puţin ulei de măsline într-o cratiţă largă şi adăugaţi costiţa sau pancetta.
Când începe să sfârâie, adăugaţi ceapa şi cimbrul şi căliţi-le la foc mic până când se înmoaie ceapa. Adăugaţi sângeretele, apoi măriţi puţin flacăra şi prăjiţi ingredientele până când devin crocante.
Răsturnaţi conţinutul cratiţei în vasul robotului de bucătărie, adăugaţi pâinea şi coaja de lămâie şi amestecaţi totul până când obţineţi o pastă. Condimentaţi cu sare şi piper, apoi lăsaţi umplutura deoparte să se răcească.
Umpleţi tuburile de calamar cu amestecul de mai sus (nu-l îndesaţi) şi fixaţi capetele deschise cu beţişoare de cocktail.
Ungeţi calamarul umplut cu puţin ulei şi presăraţi-l cu sare şi piper.
Prăjiţi tuburile şi tentaculele de calamar în puţin ulei, la foc mijlociu, până când “se rumenesc uşor pe toate părţile.
Adăugaţi ardeiul iute şi usturoiul, iar când acesta-din urmă s-a rumenit, adăugaţi şi roşiile.
Acoperiţi cratiţa şi lăsaţi totul să fiarbă la foc mic circa 10 minute, până când roşiile se transformă într-un sos lipicios şi delicios, iar calamarul este fierbinte.
Gustaţi sosul; dacă e nevoie, mai adăugaţi sare şi piper. Mâncarea e excelentă cu spanac.
Calamar umplut cu sangerete, cu sos lipicios de roşii
Pofta buna!