Calamari pane
PrinteazaCalamari se consumă în întreaga lume, din zona mediteraneeană şi până în estul Asiei.
Pentru prepararea lor se folosesc metode diferite: ei pot fi prăjiţi într-o cantitate mică de ulei, amestecând continuu, pot fi umpluţi sau fierţi într-o tocăniţă, aşa cum fac spaniolii, cu roşii, ceapă, chorizo şi vin alb.
Preparatul numit calamari constă în calamari tăiaţi în formă de inele, daţi printr-un aluat ca de clătite şi prăjiţi în ulei. în acest fel sunt gătiţi calamarii în întreg sudul Europei, din Italia până în Grecia şi Turcia, dar şi în Statele Unite.
Adeseori, calamari se serveşte împreună cu un sos: maioneză cu usturoi, salsa cu roşii şi usturoi sau – în sud-estul Europei – tzatziki.
In restaurantele italieneşti, alături de calamari fritti serviţi ca aperitiv se pune întotdeauna şi o bucată de lămâie.
O rudă mai îndepărtată a acestui fel de mâncare este aşa-numitul calamar chinezesc.
Pentru prepararea acestuia, carnea de calamar se condimentează cu sare şi piper, se taie bucăţele, se trece printr-un aluat ca de clătite şi se asezonează cu Sichuan şi boabe de piper negru.
Apoi se prăjeşte în baie de ulei şi se presară cu sare de chilii.