Calamari şi creveţi cu portocale şi ghimbir
PrinteazaO reteta de calamari si creveti cu portocale si ghimbir din: calamari, cozi de creveti, foaie de dafin, telina, ceapa, chimion, portocale, ghimbir, ulei de masline extravirgin, portocala, civeta, sare si piper.
- 320 g calamari
- 130 g cozi de creveţi
- 1 foaie de dafin
- 30 g ţelină
- 20 g ceapă
- 1/2 linguriţă chimion
pentru asezonare:
- 240 g portocale
- 30 g ghimbir
- 3 linguri ulei de măsline extravirgin
- 1 lămâie (numai sucul)
- 1 portocală
- câteva fire de civetă sau frunze de ceapă verde
- sare şi piper
Mod de preparare:
Pune într-o oală cu apă clocotită ţelina şi ceapa tăiate în bucăţi, foaia de dafin şi chimionul. Adaugă un praf de sare şi lasă să fiarbă încet, la foc mic. Indepărtează interiorul calamarilor şi spală-i bine.
Curăţă partea cornoasă de pe cozile creveţilor şi spală-le. Fierbe cala- marii 5-6 minute în oala cu legume, apoi scurge-i de lichid şi pune-i într-un vas. Fierbe 2 minute cozile de creveţi în aceeaşi apă. Scurge-i şi pune-i în acelaşi vas cu calamarii.
Curăţă portocalele, îndepărtând pieliţa care acoperă fiecare felie în parte. In timpul în care cureţi portocalele, ai grijă ca sucul să se scurgă într-o cană, fără să se piardă. Acestuia mai adaugă-i sucul de la încă 1/2 de portocală.
Curăţă ghimbirul şi taie-1 bastonaşe subţiri sau dă-1 pe răzătoarea mare (foto 1), apoi căleşte-1 într-o crăticioară cu 2 linguri de ulei. Când începe să capete o culoare aurie, toarnă peste el sucul de portocale şi de lămâie, apoi ia crăticioara de pe foc.
Toarnă conţinutul într-un vas încăpător, adaugă feliile de portocală, restul de ulei, civeta sau ceapa verde tocată, puţină sare şi piper proaspăt măcinat, apoi amestecă. Aranjează calamarii şi creveţii pe un platou şi toarnă peste ei sosul de portocale şi ghimbir.
Calamari şi creveţi cu portocale şi ghimbir
Poftă bună!