Calcan la grătar cu sos de unt şi ardei copt roşu
PrinteazaO reteta de calcan la gratar cu sos de unt si ardei copt rosu din: calcan, unt, ardei rosu, rosii uscate, ulei de masline, ardei chilli, unt si patrunjel.
- 4 bucăţi calcan a 350-450 g fiecare
- 15g unt, topit
- 1 ardei roşu mic
- 2 roşii uscate
- ulei de măsline
- 1 ardei chilli de mărime medie, fără seminţe
- 100g unt, moale
- 2 linguri pătrunjel, tocat
Mod de preparare:
Preparaţi întâi untul aromatizat. Încingeţi grătarul şi coaceţi ardeiul preţ de 15 min, până ce coaja e neagră şi înflorită. Puneţi ardeiul într-o pungă de plastic şi lăsaţi-l să se răcească apoi cojiţi-l.
Tăiaţi fin ardeiul roşu, roşiile uscate şi ardeiul chilli şi amestecaţi-le pe toate cu untul moale, alături de pătrunjelul tocat şi ½ linguriţă sare. Puneţi amestecul pe o bucată de folie de plastic şi formaţi un baton de vreo 4cm grosime. Daţi la rece, eventual la congelator şi lăsaţi să se întărească.
Încingeţi din nou grătarul. Pregătiţi calcanul. Îndepărtaţi aripioarele laterale şi evisceraţi-l (dacă e cazul).Ungeţi calcanul cu unt topit, pe ambele părţi. Asezonaţi cu puţină sare şi cu piper proaspăt măcinat. Puneţi peştele pe o tavă unsă cu unt, cu partea solzoasă în sus, apoi puneţi tava pe grătar.
Frigeţi doar pe o parte, timp de 6-7 minute. Pentru a vedea dacă peştele e gata, apăsaţi carnea din zona capului (acolo e cea mai multă carne). Dacă e gata, ar trebui să fie fermă şi de culoare opacă. Dacă nu e gata, mă lăsaţi 1 minut să se facă, dar nu încercaţi să-l întoarceţi căci se va sfărâma.
Luaţi untul cu ardei roşu de la rece, scoateţi-l din folie, şi tăiaţi-l în rondele subţiri. Puneţi peştele pe farfurii termorezistente, cu partea solzoasă în sus, puneţi deasupra 3-4 rondele de unt aromatizat, puneţi scurt în cuptor până ce untul începe să se topească, apoi serviţi cu rondele de lămâie.
Calcan la grătar cu sos de unt şi ardei copt roşu
Pofta buna!