Calcan cu orez şi sos picant
PrinteazaCalcan cu orez şi sos picant din: calcan, orez salbatic, ardei iute, rosii, morcov, vin alb, usturoi, amidon alimentar, zahar tos, gem de prune, sare, piper, patrunjel, ulei, ardei capia si dovlecei.
- un calcan
- 150 g orez salbatic
- un ardei iute
- 4 rosii
- un morcov
- 300 ml vin alb
- 4 catei de usturoi
- o lingura amidon alimentar
- zahar tos
- o lamaie
- o lingura cu gem de prune
- sare
- piper
- patrunjel
- ulei
- ardei capia
- dovlecei
Mod de preparare:
Morcovul curăţat, ardeiul iute şi roşiile tocate se pun la călit în puţin ulei.
Se adaugă jumătate de cană cu apă, o lingură cu zahăr, sare şi piper după gust.
Când legumele sunt aproape fierte se adaugă gemul de prune şi amidonul dizolvat în puţină apă,se amestecă şi se mai fierbe cinci minute.
Orezul se fierbe în apă cu sare, se scurge şi se pune în farfurii. Calcanul se eviscerează, se spală şi se unge cu ulei.
Se aşază într-o tavă, se umple în interior cu usturoi, pătrunjel şi felii de lămâie.
Se adaugă vinul alb, puţină apă şi deasupra se pun felii de lămâie. Se condiimentează şi se introduce în cuptorul încins.
Se coace la foc mediu până poate fi pătruns cu o furculiţă, se lasă să se răicească puţin în tavă, apoi se taie bucăţi şi se pune în farfurii alaturi de orez.
Se stropeşte totul ciu sos cald şi se serveşte imediat.
Se mai poate servi si cu o garnitura de ardei capia sau dovlecei copti.
Calcan cu orez şi sos picant
Pofta buna!