Calcan rasol cu zarzavat
PrinteazaCalcan rasol cu zarzavat
- 1 kg peşte
- ulei
- 1 lămaie
- 2-3 felii morcov
- 1/4 telină
- 2 cepe mici
- 1 cartof
- 1-2 dovlcei mici
- 1—1/2 lingură făină
- lapte
Alegem calcan cu lapţi, nu cu icre, îl spălăm şi îi scoatem intestinele. Tăiem capul pe care-1 aruncăm.
Impărţim calcanul în bucăţi de 5-6 cm şi le spălăm bine. Apoi le punem într-un castron cu sare, piper, puţin ulei, 1/2 lămaie cu coajă cu tot (tăiată în bucăţi) şi dăm peştele la rece.
Intr-o cratiţă largă sau într-o oală de supă, turnăm apă. Cand clocoteşte, adăugăm zarzavatul spălat : morcov tăiat frumos, ţelină, cepe mici (sau una mare despicată în patru), felii de cartofi şi dovlecei mici tăiaţi în două, sare şi piper.
Cînd s-a muiat zarzavatul, aşezăm în vas bucăţile de calcan una langă alta şi lăsăm să fiarbă 15-20 minute. Apoi tragem cratiţa la marginea plitei.
Intr-o farfurie adancă punem făină, turnăm puţin lapte sau apă clocotită, adăugăm zeama unei jumătăţi de lămaie, amestecăm bine cu furculiţa. Turnăm apoi cu un polonic zeamă de peşte în farfurie, pană se umple, şi turnăm totul în cratiţa cu peştele.
Lăsăm să clocotească 2-3 minute la foc iute. Apoi tragem cratiţa la margine şi presărăm pătrunjel şi mărar tocat.
Servim peştele într-o farfurie cu zeama lui şi cu zarzavatul.
Pofta buna!