Calcan cu vanilie si rizoto
PrinteazaO reteta de calcan cu vanilie si rizoto din: calcan, lapte, batoane de vanilie, foaie de dafin, orez, zbarciogi, concentrat de supa de pasare, vin alb, ceapa, unt, sofran, parmezan, sare si piper.
- 4 bucati de calcan, fara piele
- 1 l lapte
- 2 batoane de vanilie
- 1 foaie de dafin
rizoto:
- 300 g orez arbio
- 30 g zbarciogi deshidratati
- 3 cuburi concentrat de supa de pasare
- 100 ml vin alb, sec
- 1 ceapa
- 100 g unt
- 1 pliculet sofran
- 50 g parmezan ras
- sare
- piper
Mod de preparare:
Rehidratati zbarciogii, in apa calduta. Taiatu pe lung batoanele de vanilie si racaiti semintele intr-o cratita. Puneti si batoanele, adaugati dafinul si turnati laptele. Lasati sa dea in clocot, dupa care stingeti focul, acoperiti si lasati 15 minute sa infuzeze.
Rizoto: curatati si tocati marunt ceapa. Sfaramati si dizolvati concentratul de supa in 1,2 l de apa fierbinte. Rumeniţi uşor ceapa în 25 g de unt, într-o cratiţă cu fundul gros. Turnaţi orezul şi amestecaţi până ce boabele ajung translucide. Turnaţi vinul şi amestecaţi până când se evaporă.
Diluaţi cu supa caldă, adăugaţi şofranul şi acoperiţi. Lăsaţi să fiarbă 18-20 min. Scurgeţi zbârciogii, clătiţi i rapid şi zvântaţi-i. Puneţi-i în cratiţă cu 5 min înainte ca orezul să fie fiert.
Scoateţi batoanele de vanilie şi dafinul din lapte. Puneţi din nou cratiţa pe foc mic şi lăsaţi să fiarbă în clocote mici. Luaţi spuma, puneţi bucăţile de calcan şi lăsaţi să fiarbă 3-4 min.
Potriviţi de gust şi adăugaţi restul de unt rece şi parmezanul ras, fără să amestecaţi. Stingeţi focul, acoperiţi şi lăsaţi să stea 1-2 min, apoi amestecaţi repede. Serviţi bucăţile de calcan pe farfurii preîncălzite, cu un polonic de rizoto alături.
Calcan cu vanilie si rizoto
Pofta buna!