Caldeirada
PrinteazaCaldeirada din: peste, miez de scoici, cozi de creveti, ceapa, usturoi, rosii, ardei grasi, ardei iute, boia dulce, ulei de masline, rachiu, patrunjel, sare, piper si boia iute.
- 1,5 kg peste marunt, albitura (aterina, guvid, babusca sau oblete)
- 3-4 kg peste mare si de mare, ales (chefal, ton, dorada, peste sabie sau anghila)
- 300 g miezuri de scoici (proaspete ori decongelate)
- 300 g cozi de creveti (nefierte)
- 2-3 cepe (taiate pestisori)
- 2-3 catei de usturoi
- 3-4 rosii (cojite, taiate cubulete)
- 1-2 ardei grasi, tocati
- 1 ardei iute, felioare
- 1 lingura boia dulce
- 1 paharel ulei de masline
- 1 paharel rachiu
- 2 legaturi patrunjel tocat marunt
- sare
- piper
- boia iute
Mod de preparare:
Fierbeţi albitura (peştele mic), strecuraţi după ce s-a răsfiert peştele şi păstraţi zeama. Striviţi usturoiul cu cuţitul, să dea mireasmă.
Căliţi ceapa şi usturoiul în ulei, într-o oală mai mare. Când ceapa şi usturoiul încep să se îngălbenească adăugaţi roşiile, ardeiul iute şi gras, pătrunjelul, apoi peştele.
Turnaţi peste ingrediente rachiul, adăugaţi boiaua dulce şi iute, sare şi piper şi lăsaţi vasul la foc potrivit.
Stingeţi cu vreo trei litri de supă de peşte, zeama în care a fiert albitura (cât să acopere). Când caldeirada dă să fiarbă, puneţi scoicile şi creveţii, să fiarbă toate zece minute.
Se dă la masă în oală. In fiecare farfurie se pun felii de pâine uscată în cuptor ori cartofi fierţi, apoi bucăţi de peşte, creveţi şi scoici, iar la sfârşit, deasupra, se toarnă ciorbă fierbinte.
Caldeirada
Pofta buna!