Caltabosi manastiresti
PrinteazaO reteta de caltabosi manastiresti din: ficat, splina, inima si plamani de porc, carne grasa, sorici, sare, ceapa, orez, untdelemn si intestin.
- ficatul, splina, inima şi plămânii de la un porc
- 500 g carne grasă de la gât
- 500 g şorici
- sare
- două cepe
- 500 g orez
- două linguri de untdelemn
- intestinul gros şi cel numit „fund de sac”
Mod de preparare:
Maţele se curăţă, se spală cu apă şi oţet, se întorc pe dos şi se spală din nou cu apă şi oţet, apoi se întorc din nou pe faţă şi se pun în apă rece cu sare şi oţet.
Se pun la fiert măruntaiele de porc, împreună cu carnea şi şoriciul, în apă cu sare. După ce au fiert, se scot din zeamă, se lasă să se răcorească, apoi se toacă foarte mărunt la cuţit sau se trec prin maşina de tocat cu sită mare.
Orezul se fierbe. Ceapa se curăţă şi se căleşte în untdelemn, apoi se amestecă bine cu orezul şi cu tocă tura. Se mai drege gustul de sare şi se umplu maţele, după care se leagă la capete.
Caltaboşii se fierb un sfert de oră, la foc mic. Se pot servi calzi sau reci, cu murături alături sau cu hrean ras.
Poftă bună!