Caltabosi
PrinteazaCaltabosi
- intestin gros de porc
- sange
- cimbru
- ceapa
- plamani porc
- inima porc
- orez
- sare
- piper
- ienibahar
- maghiran
- hrean
Mod de preparare:
Cînd tăiem porcul, strîngem sangele într-un lighean, în care punem 2-3 linguri de sare şi tot timpul cat curge sangele amestecăm cu o lingură de lemn ca să nu se închege. Păstrăm apoi sangele pană la întrebuinţare.
Curăţăm intestinul gros pană ce nu mai miroase. Preparăm apoi sangele : la 6 1 de sange punem o lingură cu varf de cimbru pisat şi cernut, adăugăm plămanii şi inima fierte şi date prin maşina de tocat, împreună cu o bucată de grăsime tăiată mărunt, în care prăjim 2-3 cepe.
Punem în compoziţie 300- 400 g orez fiert, rece. Fierbem orezul pană cînd încep boabele să înflorească. Atunci îl strecurăm şi îl clătim cu apă rece (ca să îndepărtăm amidonul de pe el).
Frămantăm cu mana compoziţia pană nu se mai văd bucăţi de sange închegat, ci numai o pastă uniformă. Sărăm şi adăugăm piper, ienibahar, maghiran. Umplem intestinele. Pe ţeava aparatului de umplut tragem un capăt al intestinului, apoi bucata întreagă, lăsand liber celălalt capăt legat la varf.
Umplem aparatul cu compoziţie, apăsăm uşor cu mana stingă pistonul, iar cu mana dreaptă potrivim intestinele, ca să fie umplute uniform. Apoi legăm şi celălalt capăt. Caltaboşul nu trebuie să fie mai lung de 20-25 cm.
Fierbem caltaboşii în apă clocotită. Incet împungem cu un ac acolo unde se formează umflături de aer. Dacă nu mai iese sange cand împungem cu acul, înseamnă că sunt gata. Servim caltaboşii în zeama lor, fierbinţi, cu hrean, sau îi prăjim.
Pofta buna!