Rye este whisky-ul obţinut în principal din secară, spre deosebire de alte whisky-uri care se produc din porumb sau orz. Rye este o specialitate din Statele Unite, unde procentul minim de secară este stabilit prin lege: 51%. Iniţial, rye a fost un produs tradiţional în statele estice, în special în Pennsylvania, Maryland şi Virginia, de […]
Campbeltown, orasul whisky-ului
PrinteazaIn secolul al XIX-lea, Campbeltown, situat pe cel mai înalt vârf al peninsulei Kintyre, pe coasta de vest a Scotiei, numara mai mult de 30 de distilerii (în afara de cele 200 ilegale), în care se produceau bauturi spirtoase cu caracteristici unice.
Campbeltown, orasul whisky-ului
Acest lucm a facut ca oraselul sa devina o adevarata „capitala” a whisky-ului.
Bauturile distilate din Kintyre erau foarte puternice, aveau un gust dulce acrisor si marin, deseori cu un parfum de turba care amintea de produsele Islay.
Din aceasta frumusete antica, astazi a mai ramas putin: trei whisky-uri realizate de singurele doua distilerii (o a treia, la Glengyle, s-a redeschis în 2004 dupa ce a stat închisa timp de decenii).
Springbanic
Cladirile distileriei Springbank, asezate într-o curte spatioasa, au fost ridicate în anul 1828. Ideea de a fi construite pe ruinele unei fabrici ilegale a fost a fratilor Archibald si John Mitchell, care faceau parte dintr-una dintre cele mai vechi familii de distilatori din întreaga Scotie.
In prezent, este singura fabrica din Campbeltown familiala inca activa. Fabrica poseda o sectie proprie de extractie de malt (în prezent nu este în functiune) si orzul folosit pentru fabricatie provine din productia exclusiva a distileriei.
Alambicul principal este dotat cu brate rotative în interior pentru a amesteca drojdia.
Arama prajita
Productia whisky-ului Springbank prevede un proces destul de complex de tripla distilare a alcoolului prin intermediul a trei alambicuri. Câteodata este folosita si metoda distilarii la foc direct sau prin expunere directa la foc a alambicului de arama.
Aceasta procedura necesita foarte multa pricepere, deoarece nu este usor sa tii sub control temperatura corecta si poate fi compromis rezultatul. Folosita de niste mâine experte, aceasta metoda confera bauturii distilate o placuta aroma de prajit.
Springbank este singura fabrica scotiana care produce, cu aceleasi alambicuri, doua tipuri de whisky: Springbank si Longrow, al carui nume evoca una dintre cele cinci distilerii pe ale caror baze a fost creata Springbank Distillery.
Whisky-ul Longrow are un caracter hotarât si întepator si aroma de afumat, cu iz de iarba proaspata si smântâna. Gustul este puternic, sec într-un mod placut, cu miros puternic de turba, pâna într-atât încât seamana cu whisky-urile Islay.
Comori „ascunse”
Gama de whisky-uri propuse de catalogul Springbank este remarcabila. Trebuie mentionate etichetele dedicate colectionarilor, în special cele ale rarului si foarte apreciatului whisky Da Mhile Organic Springbank 1992, a lui Lombard 1965, aproape de negasit, precum si procesul de învechire în butoaie speciale care constituie un punct de referinta în panorama bauturilor distilate (un exemplu este Springbank 12 Years Old Rum Cask, de mai bine de 54,6°), precum si un exceptional whisky de 13 ani aparut în anul 2003. Fabrica Kintyre comercializeaza un whisky blended numit Campbeltown Loch.
GLEN SCOTIA
A doua distilerie din Campbeltown este Glen Scotia, fondata în anul 1832 de Stewart Galbraith & Co. Incepând din anul 1919, a cunoscut diferite schimbari de proprietari, care au implicat West Highland Malt Distilleries, Duncan MacCallum si Scapa Distillery. Fabrica a fost si închisa pentru o perioada lunga care s-a încheiat în 1933 si careia i-au urmat noi cesiuni.
Proprietara actuala este Loch Lomond Distillery Co., care gestioneaza fabrica din anul 1996. Cu o aroma bogata de mirosuri marine, în care se resimt si nuante de fructe si florale, whisky-ul Glen Scotia are un gust hotarât, sustinut chiar si de senzatia de turba pe care o lasa în gura.
poate iti place si:
Whisky irlandez
Principala notă distinctivă a whisky-ului irlandez rezultă din faptul că el este triplu distilat, spre deosebire de majoritatea whisky-urilor care sunt dublu distilate, pentru obţinerea unui gust rotunjit şi moale. Whisky-ul irlandez este astfel deosebit de blând şi de uşor. Abia spre sfârşitul perioadei victoriene, în jurul anului 1900, cererea de whisky irlandez a început […]
Savurati!
Interesant, foarte interesant!