Cap de porc fiert
PrinteazaCap de porc fiert din: cap de porc, sare, otet, hrean, piper, ceapa, mustar, morcovi, patrunjel.
- 1 cap de porc (aprox. 2-3 kg)
- 2 linguri cu sare
- 4 linguri cu oţet
- 2 linguri cu hrean ras
- piper boabe
- 1 ceapă
- 2-3 linguri cu muştar
- 2 morcovi
- 1 legătură de pătrunjel verde
Mod de preparare:
Curăţaţi carnea de oasele mici, treceţi capul pe flacără mare ca să se pârlească tot părul, apoi aşezaţi-l pe planşeul de lucru şi frecaţi-l energic cu sare grunjoasă şi mălai până când şoricul se albeşte.
Spălaţi în 2-3 ape. Puneţi carnea să fiarbă într-un vas mare. Acoperiţi cu apă rece, lăsaţi să dea în clocot 4-5 min cu vasul pus pe flacără mică, apoi aruncaţi apa.
Spălaţi vasul şi carnea cu atenţie, umpleţi cu apă rece şi lăsaţi să fiarbă la foc potrivit 2 ore. Spumuiţi des ca să aveţi o zeamă limpede. După 1 oră de fierbere puneţi în vasul cu came ceapa tăiată sferturi, boabe de piper, 1 linguriţă cu sare, morcovii tăiaţi felii şi tije de pătrunjel verde.
Continuaţi fierberea încă 1 oră. Scoateţi carnea într-o cratiţă largă, desprindeţi-o de pe oase şi aşezaţi-o pe un platou mare.
Faceţi un sos din: oţet, 1 pahar de zeamă de came, muştar, hrean ras şi sare.
Serviţi lângă carnea fierbinte. Alături: pâine de casă şi vin roşu.
Pofta buna!